Почетна » Сениорима треба више сна
Занимљивости Здравље У жижи

Сениорима треба више сна

Истраживање чији су резултати објављени у најновијем броју часописа Неурон показало је да недостатак сна код особа старијих од 60 година може довести до повећаног ризика од Алцхајмерове болести, болести срца, гојазности, дијабетеса и инфаркта.

– Скоро свака болест у старијој доби повезана је с недостатком сна – каже Метју Волкер, аутор студије и професор психологије и неурологије на калифорнијском Беркли универзитету.

Аутори упозоравају да људи већ у тридесетим годинама имају проблема са сном, а то стање се временом погоршава и доводи до когнитивних и физичких потешкоћа. Други фактори ризика, попут каријере, родитељства, бриге о старијим родитељима и стреса, такође могу допринети овом проблему.

Проблеми са сном се дешавају и због тога што мозак који полако стари не функционише као у младости. Како бисте одредили колико квалитетно спавате, поставите себи неколико питања:

* Да ли се тешко будите ујутру? (Ако више пута одлажете устајање из кревета и притискате опцију аларма за одгађање, вероватно не добијате довољно сна)

* Да ли имате осећај да бисте могли да се вратите у кревет, само сат након што сте устали?

* Да ли вам се често приспава у потпуно неочекиваним околностима?

* Да ли често заспите док гледате ТВ или читате књигу?

Уколико утврдите да имате проблеме са сном, пилуле за спавање треба да вам буду последња опција.