Почетна » Сигурно сте чули за црвену торту, а ово је рецепт за ЦРВЕНИ БАРШУН (рецепт)
Исхрана Вести

Сигурно сте чули за црвену торту, а ово је рецепт за ЦРВЕНИ БАРШУН (рецепт)

Потребно:

  • 125 г путера или маргарина
  • 300 гр шећера
  • 2 јаја
  • 250 гр брашна
  • кашичица екстракта ваниле
  • кашичица соли
  • 2 кашике какао праха
  • шоља киселог млека или јогурта
  • 2 кашике течне црвене прехрамбене боје
  • кашичица соде бикарбоне
  • кашичица сирћета

За фил:

  • 350 мл слатке павлаке
  • 500г крем сира или масцарпоне сира
  • 150 г шећера у праху
  • 1-2 кашике екстрата ваниле
  • 5г желатина у праху

Препрема црвеног баршуна:

Бисквит:

Умутити путер и додати шећер, па додати једно па друго јаје, све док се маса добро не сједини. Додати ванилу и још мало све мутити. У другој посуди помешати брашно, со и какао прах, а у јогурт додати црвену боју и промешати. У смесу са путером треба додати смесу са брашном и обојени јогурт. Најбоље је то урадити из три пута – сипати трећину брашна и трећину јогурта, лагано мутити, па то поновити још два пута. На крају, у шољици измешати соду бикарбону и сирће, сачекати да дође до реакције па онда варјачом лагано умешати у црвену масу. Пола масе сипати у калуп за торту величине 26 цм и пећи око 25 минута на 180°Ц а након тога, па поновити поступак и са другом половином. Печене бисквите оставити да се добро охладе, прво на собној температури, а затим у фрижидеру замотане у пластичну фолију, како се не би мрвили приликом сечења. Хладне бисквите пресећи по дебљини тако да се добију 4 коре.

Фил:

У једној посуди умутити слатку павлаку у шлаг и додати растопљен желатин. У другој посуди умутити сир са шећером и ванилом тако да добијете уједначену смесу. Овој смеси додати умућену слатку павлаку и сјединити. Готов фил поделити на 4 дела, нафиловати коре и спољашност торте, па украсити по жељи.