Почетна » Симбол пролећа и вечног живота
Здравље Вести

Симбол пролећа и вечног живота

Фото: Пиксабеј

Вероватно да нема дома који је нема. На симсу прозора, сточићу у неком кутку стана, тамо где није промаја и где јој сунце не бије директно. Нежна је, али прелепа, њено височанство – љубичица. У време старе Грчке била је позната као симбол пролећа, вечног живота и љубави.

Ова самоникла биљка (lat. Viola odorata) цвета углавном у марту и априлу. Препознатљива је по нежним цветовима, углавном тамнољубичасте боје, и листовима срцоликог облика. Наравно, и по неодољивом, слатком мирису. Због своје боје љубичица је вековима била извор надахнућа – грчки владари су њену специфичну боју искористили за симбол изврсности и племенитости, а хришћанство за знак покорности.

Обухвата око 500 врста, углавном распрострањених у северним умереним пределима. Може се наћи и у веома удаљеним местима, као што су Хаваји, Аустралија и Анди у Јужној Америци. Цветањем љубичице привлаче многе инсекте, углавном мраве. Боје цветова су различите, од љубичасте (по којој је добила име) преко разних тонова плаве, жуте и беле. Најважнија за њено богато цветање, поред уредног заливања и одговарајуће саксије, јесте – љубав. Љубичице воле да их волите. Опробано, воле музику и глас онога ко их гаји. Дакле, заливајте их редовно, уклањајте им увело лишће и цветове да не „троше“ витамине, али им и певајте и причајте кад год је то могуће.

ЛЕКОВИТА СВОЈСТВА


За љубичицу се још од античког доба, захваљујући лековитим својствима, вежу многе приче и легенде. Сви делови ове биљке су лековити – цветови, лишће и корен. Цветове и лишће берите у пролеће, а корен вадите у јесен. Љубичица се некада ценила као средство против последица алкохолизма. Цела биљка поспешује знојење, мокрење и столицу, па тако благотворно делује на кожу, пробавни и мокраћни састав. Доприноси и детоксикацији читавог организма. Чај и сируп од ове биљке користе се против кашља, лупања срца, несанице, главобоље…

ЧАЈ

Припрема се тако што једну кашику сушене мешавине делова љубичице (лист, корен, цвет) прелијете са 2 децилитра кључале воде. Овај напитак може помоћи код акутног и хроничног бронхитиса, астме, инфекција дисајних путева, симптома прехладе и грипа, кашља и промуклости.

СИРУП


Прави се кувањем килограма сувих цветова у литри воде. Кад одстоји 10 сати, процедите и ставите на ватру да опет прокључа. Поступак поновите неколико пута. Кад се течност охлади, додајте мед да бисте добили густу, сирупасту масу. Сируп је добар за несаницу и јачање срчаног мишића.

ГАЈЕЊЕ

Љубичице воле светлост, али могу расти и уз мало светлости под неонкама, ако их држите у кући – Пате кад им је подлога хладна, па им ставите подметаче од стиропора – Прихрањујте их приликом заливања – Температура која одговара љубичицама је око 20 до 27 степени – Прашину са листова треба чистити меканом и сувом четкицом