Почетна » Синдром празног гнезда: Шта родитељи треба да ураде кад дете напусти дом
Психолог Вести

Синдром празног гнезда: Шта родитељи треба да ураде кад дете напусти дом

Сваки родитељ тежи ка осамостаљењу свог детета. Међутим, психичка и емотивна криза родитеља наступи оног тренутка кад и последње дете напусти породично гнездо.

Одлазак детета је предах

Иако неки родитељи након одласка детета осете предах, неки се често суоче са усамљеношћу али и са депресијом. У питању није клинички поремећај или дијагноза већ пролазно животно раздобље које је познатије као синдром празног гнезда, односно одлазак деце из домаћинства.

Менди Крофорд је саветница која је неколико пута осетила овај синдром. Пви пут када су њена деца након развода отишла да живе са оцем, па су се након неког времена вратила њој. И други пут кад су коначно, као одрасле и функционалне јединке друштва, напустиле њено мајчинско крило,

  • Никад није лако. Као родитељи често заборавимо да гледамо ширу слику ствари и догађаја – говори онда.

Менди, која подучава људе животним вештинама и говори о оснаживању сопствене личности, саветује родитељима да на своје празно гнездо гледају као на прилику.

  • Постоји осећај празнине када деца оду и важно је да то признате себи, али чињеница је да постоји и много већа заједница којој припадамо – каже.

Ова врста искуства коју доживи већина родитеља је често емоционално изазовна, посебно зато што резултира бројним променама које су повезане с помешаним осећањима радости и поноса, али и туге и бола.

Шта би требало да урадите кад дођете до ове фазе живота?

Саветница која је прошла кроз овај животни циклус препоручује да би требало да се окренете другим стварима. Дружење са пријатељима и породицом, истраживање и унапређивање сопствених вредности, повезивање са партнером, проналажење хобија, само су неке од потенцијалних могућности за ваш опоравак и навикавање на неизбежне промене.