Почетна » Шипак је наш најјачи савезник у борби против ВИРУСА, а убрзава опоравак после грипа
Фармацеут Вести

Шипак је наш најјачи савезник у борби против ВИРУСА, а убрзава опоравак после грипа

Шоља топлог чаја од шипурка је одличан начин да се заштитите од прехлада и назеба.

Поред тога што је укусан, благотворно делује на органе за варење и мокрење и помаже нам да ојачамо одбрамбене способности организма.

Витаминска бомба

Шипурак или шипак је плод дивље руже који је права витаминска бомба. Осим витамина Ц, богат је и витаминима Б2 и К, као и провитамином А (каротеном). Садржи велике количине пектина, танина, флавоноида, проантоцијанида и органских киселина које му дају пријатан укус.

Ако сакупљате шипак за чај, требало би да буде тврд, не потпуно зрео, за разлику од плодова који се сакупљају за чувени пекмез. Шипак се суши на топлом, промајном месту или у рерни која је загрејана на 50 степени.

Чај од шипака највише се пије зими

Чај од шипурка делује окрепљујуће и посебно се препоручује као укусна и корисна превентива у зимским месецима када су честе епидемије респираторних инфекција као што су назеб или грип. Препоручује се и особама које су прележале болест и желе да убрзају период опоравка. Када се помеша са цветовима зове снижава повишену температуру.

Одличан је за пролив

У комбинацији са наном препоручује се код стомачних тегоба и дечјх пролива. Помешан са клеком и кукурузном свилом делује диуретично. Шипурак помешан са семеном коморача и кукурузном свилом потпомаже избацивање вишка воде из организма, па се често налази у чајним мешавинама за мршављење.

Новија истраживања показала су да је шипак делотворан за ублажавање бола у зглобовима и да може да повећа покретљивост зглобова захваћених артритисом. У ову сврху посебно се препоручује у комбинацији са кореном ђумбира.