Почетна » Систем који води ка срећи и успеху
Здравље Вести

Систем који води ка срећи и успеху

Пошто свака промена представља стрес, желела бих да покажем како промене у виду креативности и развоја могу да делују опуштајуће. Промена у смислу личног развоја кроз „рад на себи“ једна је од таквих, креативних промена.

Кад кажем духовни развој, мислим на то да постоји нешто што све људе повезује. То је нешто што више није ни енергија већ је чиста свест – наше биће (душа). Кад смо спојени са чистом свешћу, онда је могуће да доживимо промену и да управљамо том енергијом да би се догодиле промене. Када се ради на тај начин, ради се на проширивању свести. Ако је проширена свесност та духовна енергија која је на врху пирамиде, она се огледа у сврси -због чега нешто радимо. Сврха је јединствени извор енергије и снаге. То је енергија која представља одредиште или извор нашег смисла живота – сврхе. Ако немамо дубоко усађену вредност због чега нешто радимо, све остаје на нивоу жеље јер немамо гориво да се покренемо и истрајемо до циља. Сврха одређује наше ЦИЉЕВЕ. Они одређују наше расположење – осећај задовољства, односно радости живљења.

Пошто наша срећа, успех и благостање зависе од тога да ли знамо да управљамо својом животном енергијом, треба да знамо и да постоје „ждерачи“ енергије. Три најчешћа су:

  1. НЕПОСТОЈАЊЕ ПЛАНА Уколико нисмо направили план својих дневних активности, дозволићемо да нам текући, мање важни догађаји, поједу време и енергију. Уместо да дозволимо да нас стихија догађаја одвуче, треба да направимо план, у складу са важношћу онога што треба да урадимо. Зато би било добро да свако вече направимо план за сутрашњи дан и да га се придржавамо.

2.ТВ И ИНТЕРНЕТ За мозак су исто што и фаст фуд за тело.

3.ЉУДИ „ТРОВАЧИ“ Најчешће из најближег окружења, који су увек негативни, увек се жале, а ништа нису предузели да то промене, никада немају дијалог, већ монолог, којима су за све сви други криви, никада они сами. Они који никада нису саслушали ваш одговор када су вас питали како сте су они који, очигледно, нису заинтересовани за друге. Уклоните их из свог живота, без гриже савести! Уколико не можете, сведите комуникацију на минимум.

Када је реч о променама, треба да престанемо да радимо исте – узалудне ствари! Понекад нисмо свесни шта треба да учинимо за себе да би нам живот био лакши, па се дешава да предузмемо нешто тек када нас болест натера, као што се догодило мени. Када сам доживела мождани удар, колега психолог ми је рекао да треба да „станем на лопту“ и да научим да кажем НЕ! Сама нисам ни била свесна колико сам себе непотребно оптеретила.

Да бих употпунила причу о променама, после прочитане књиге „ОНО и МИ“ (где је ОНО (несвесно) у ствари та „чиста свест“ или наше право биће, схватила сам да би, без текста из те књиге која се заснива на претпоставци јединства човека и околног света, и комплементарног пара супротности: Јина и Јанга, тј. женског и мушког начела, доброг и зла, свесног и несвесног, живота и смрти… недостајало нешто веома битно за моју брошуру о „Искуственим групама“, односно овај текст. О томе сам писала детаљније у својој књизи „Излаз из зачараног круга стреса“.

Сви који желе да раде на себи како би постали бољи, здравији и срећнији људи, могу да нам се придруже уторком од 17 до 18.30 сати, у Београду, Кнеза Милоша 47, сала број 6 на првом спрату. Ради договора јавите се др Краигхер на телефон 064/261-97-94.