Почетна » Скоро сваког дана једете сладолед? Не само да гоји и штети зубима, има много више последица
Нутрициониста Вести

Скоро сваког дана једете сладолед? Не само да гоји и штети зубима, има много више последица

Навика свакодневног уживања у сладоледу може утицати на ваше тело на много начина, од којих су неки штетнији од других за ваше здравље.

Према Америчком стоматолошком удружењу, до 57 одсто америчке популације пати од преосетљивости зуба. До тога долази кад се зубна глеђ стањи па нервни завршеци зуба постану изложенији. Ако сумњате да патите од овог проблема, свакодневно једење сладоледа то вам може потврдити.
Шећери у сладоледу помажу у изградњи мишића и спречавају разградњу протеина подстицањем инсулина на велики скок, како каже тренер славних и нутрициониста Дежј Кардиело.

„Сладолед може бити користан и до два сата након тренинга“, рекао је.

Хирург доктор Кристи Фан верује да има истине у томе да је сладолед добар за опоравак након вежбања, али упозорава:

„Кључно питање је колико сте напорно вежбали? Наиме, ако не вежбате довољно, а једете сладолед сваки дан, то се неће добро одразити на вашу форму.“

Може пореметити сан

Неки људи верују да им сладолед помаже да се умире и брже заспу, али стручњаци кажу да је то бесмислица. Кључна студија каже да је конзумација хране с мало влакана и пуно засићених масти повезана са слабијим сном и ноћним немиром.

Конзумација више шећера, нарочито ноћу, смањује количину дубоког сна. Ако морате нешто да поједете пре спавања, поједите банану која је богата магнезијумом који побољшава сан.

Може имати негативан ефекат на расположење и здравље мозга

Храна с високим уделом масти и шећера, попут сладоледа, штетна је за мозак. Више студија открило је корелацију између исхране с високим уделом рафинисаних шећера и ослабљене функције мозга, па чак и погоршања симптома поремећаја расположења попут депресије, пише др Ева Селуб на харвардском блогу о здрављу.

Могли би да се угојите

  • Свакодневно једење сладоледа може довести до гојазности, повећати ризик од дијабетеса и наштетити срцу.
  • Десетине студија повезују високу конзумацију шећера с дебљањем.
  • Бићете изложени већем ризику од хроничних болести
  • Ако се гојите због свакодневног конзумирања сладоледа, такође ћете бити у већем ризику од свих хроничних здравствених проблема који долазе с тим, укључујући дијабетес типа 2, болести срца и рак.