Почетна » Скривени симптоми аутоимуних болести
Здравље Вести

Скривени симптоми аутоимуних болести

Фото: Пиксабеј

Аутоимуне болести су стања када имуни систем грешком напада здравље ћелије у телу. „Имуне ћелије у овом случају покушавају да уклоне нешто у телу што су погрешно препознале као опасност“, објашњава имунолог др Џена Маћиочи. Постоји више од 100 стања која се сматрају аутоимуним болестима, „сва су тезултат дерегулације имуног система, али могу да имају различите генетске или друге факторе“, каже имунолог.

Многа од ових стања имају сличне симптоме. „Рани симптоми аутоимуних болести су слични, али их је лако и помешати са неким другим стањима. Могу да укључују умор, бол у мишићима, отицање и црвенило, мању грозницу, проблеме са концентрацијом, утрнулог у рукама или ногама, опадање косе и осип на кожи“. Ови симптоми не морају нужно да указују на аутоимуни поремећај, али ако имате више од једног симптома, др Маћиочи саветује да свакако одете код лекара, посебно ако су симптоми присутни дужи временски период. С обзиром на то да се симптоми преклапају са неким другим симптомима, често је тешко дијагностиковати аутоимуне поремећаје. Ево на које симптоме треба да обратите пажњу. Умор Рецимо да је ово врло субјективан симптом, али хронични умор може да буде један од главних фактора код дијагностиковања аутоимуне болести. Умор често може да буде симптом запаљенских болести, посебно реуматоидног артритиса.

Реч је о врсти умора која не пролази ни након одмора јер је више патолошки него физиолошки, пошто се тело замара јер сву снагу усмерава на борбу са ћелијама које је препознало као опасност. Укоченост или бол у зглобовима Уколико се укоченост или бол у зглобовима јављају често, то може да почне да утиче на ваш свакодневни живот. Укоченост и болови у зглобовима су чест симптом аутоимуних болести које утичу на ткиво, попут реуматоидног артритиса. Из „Мејо“ клинике кажу је разлог томе што имунитет грешком напада ткива у телу, изазивајући укоченост, болове у зглобовима и запаљење. Промене на кожи С обзиром на то да је кожа највећи орган, није изненађујуће што се неки симптоми аутоимуних болести могу видети на њој. То могу бити симптоми различитих поремећаја или резултат стања која директно утичу на кожу, попут псоријазе, витилига, дерматомиозитис или склеродерма. Запаљење Запаљење у телу је начин на који се тело штити од бактерија и вируса, производећи бела крвна зрнца. Уколико је присутна аутоимуна болест, имунитет започиње запаљенски процес да се одбрани од „нападача“, чак и ако у организму нема опасности. Како др Маћиочи објашњава, „све аутоимуне болести имају компоненту запаљења што је и разлог зашто имају бројне заједничке симптоме“.

Отечене жлезде Када год се тело бори са неком инфекцијом, можете да приметите малу куглицу са стране на врату (или испод пазуха, браде), што је заправо натечена лимфна жлезда или чвор. Ове жлезде и чворови отичу у близини инфекције, како би помогли телу да се одбрани. Међутим, проблем може да настане уколико те куглице не пролазе ни након три недеље, тврде су на додир и не померају се, или су отечене иако немате неких других знакова болести. Аутоимуне болести попут системског еритемског лупуса, реуматоидног артритиса и саркоидозе, могу да узрокују отицање лимфних чворова и жлезда. Који год симптоми да се појаве, др Маћиочи саветује да ако сумњате у било шта или имате историју аутоимуних болести у породици, свакако што пре одете код лекара.