Шта да радите и како да смањите количину соли коју уносите у свој организам?
Клоните се „сланих шест“
Према Америчком удружењу дијететичара, „слана шестица” значи најопасније намирнице које могу изазвати вишак натријума у организму. Избегавајте хлеб, кобасице и млевене производе, хамбургере (посебно брзу храну), пице, конзервирану храну и прерађене производе.
Кувајте сами
Наравно, много је брже и згодније вечерати у ресторану или наручити нешто, али таква јела, по правилу, представљају „скривену претњу“. Не пратите процес кувања и не знате колико соли садржи одређено јело.
Експериментишите са зачинима
Ако вам се укус јела не чини довољно сланим, немојте журити да додате још прстохват соли. Различити зачини који не садрже со могу да додају богат укус вашем јелу.
Исперите 7 пута – а онда једите
Ако не можете да замислите свој живот без конзервираног кукуруза или црвеног пасуља, то није проблем. Само исперите садржај конзерве или тегле неколико пута. Ово ће помоћи да се садржај соли смањи за скоро половину.