Почетна » Смањује ризик од рака и дијабетеса, побољшава рад срца: 4 порције недељно опорављају
Занимљивости Вести

Смањује ризик од рака и дијабетеса, побољшава рад срца: 4 порције недељно опорављају

Често заборавимо на леблебије и добробити које нам пружа ова махунарка богата протеинима, влакнима и другим нутријентима.

Само неке од храњивих материја које садржи су витамини Б6 и Ц, фолати, манган, калцијум и магнезијум.

Регулише ниво шећера у крви

Гликемијски индекс леблебије је 28, што је доња граница. И то је један од разлога зашто не подиже ниво шећера у крви. Постоје нека прелиминарна истраживања која показују да особе које је редовно једу могу да смање ризик од дијабетеса.
Помаже код мршављења

Баш зато што садржи влакна, може нам помоћи да дуже осећамо ситост и тако се клонимо висококалоричне хране.

Побољшава здравље пробавног система

Наравно, и ту важну улогу играју влакна која помажу да се спречи затвор и подстичу пробаву. Они делују као средство за повећање волумена у пробавном систему, чиме побољшавају целокупно здравље. Што је још важније, помажу у одржавању равнотеже пХ вредности, повећавају ниво здравих цревних бактерија, а смањују број нездравих.

Побољшава здравље срца

Ова махунарка садржи калијум, влакна и витамине Ц и Б6, а сви они подржавају здравље срца. Влакна помажу у снижавању укупног холестерола у крви, смањујући ризик од срчаних болести. Такође, уклањају плак с артерија и побољшавају њихово здравље. То погодује срцу. Уз то, студије су показале да топива влакна у леблебијама могу помоћи у превенцији кардиоваскуларних болести.

Смањује ризик од рака

Селен не налази у већини воћа и поврћа, али се налази у овој махунарки. Овај минерал побољшава функционирање јетре, омогућујући јој детоксикацију одређених спојева који узрокују рак у телу те тако сузбија упалу и спречава раст тумора.

Фолат у леблебијама има улогу и у синтези ДНК, због тога спречава настанак ћелија рака које су често последица мутација у њима. Исто тако, ова биљка садржи и фитохемикалије зване сапонини које спречавају размножавање и пролиферацију ћелија рака.

Влакна у леблебијама такође помажу у смањењу ризика од рака дебелог црева. А витамин Ц делује као антиоксиданс који се бори против слободних радикала и у потпуности спречава рак. Студије су откриле да узимање изофлавона (које садржи ова биљка) може смањити ризик од рака дојке.

Јача кости

Леблебија садржи калцијум, а знамо колико је он важан за кости, али и магнезијум, још један минерал који ваше тело користи за изградњу костију. Остали минерали у леблебијама који побољшавају здравље костију укључују манган, цинк, витамин К, фосфат, а сви они помажу у одржавању структуре костију.

Помаже у смањењу упале

Студије су показале да најмање четири порције леблебија недељно могу смањити шансе за упалу. Што значи да нас ова намирница одлично штити од хроничних болести и рака. Остале храњиве материје у леблебијама, попут витамина А, Ц и Б6, влакана, протеина, магнезија, селена и гвожђа, такође помажу у борби против упале.

Ознаке