Кинески и британски научници су открили да људи који редовно једу љуту храну не само да продужавају свој животни век, већ смањују и ризик од тешких обољења попут рака, срчаних и респираторних болести.
„Наша анализа указује на везу између конзумирања зачињене хране и дужине живота, као и смањеног морталитета“, истиче се у студији тима међународних истраживача.
Вишегодишње посматрање и анализирање навика око 500.000 Кинеза, старих од 30 до 79 година, показало је да су особе које су готово свакодневно јеле зачињену и љуту храну живеле дуже и ређе оболевале од смртоносних болести.
„Наши резултати поткрепљују досадашња истраживања која су указивала на потенцијални заштитни утицај зачињене хране на људско здравље“, тврде стручњаци са Оксфорда, Харварда и кинеске Академије медицинских наука.
Они претпостављају да главну улогу има капсаицин, активна компонента која се налази у љутим папричицама и која има антиоксидантно и антиупално дејство, што помаже у борби против гојазности и појаве рака.