Почетна » Смрзнуто поврће и воће – предности
Здравље Вести

Смрзнуто поврће и воће – предности

Нутритивна вредност оваквог воћа и поврћа је пуна, а кад је практичност у питању, ове намирнице су очишћене, опране и спремне за употребу.

Нутриционисткиња Јасна Вујичић каже да нема велике разлике између свежег и смрзнутог поврћа, уколико га користите за термичку обраду. Напротив. С обзиром ан то да много свежих намирница чека да их неко купи и употреби, квалитет такве хране временом деградира. С друге стране, велики произвођачи смрзнутог воћа и поврћа сировину набављају што је пре могуће, одмах након бербе, па она тако задржава свежину и има пуну нутритивну вредност.

Свеће поврће се чува у хладњачама недељама, па чак и месецима пре него што се употреби. Пут смрзнутог поврћа је знатно краћи. Уколико се свеже намирнице не искористе, пропадају и бацају се. Сматра се да 25-30 одсто свежег поврћа заврши у контејнерима.

Дакле, нутритивна вредност смрзнутог воћа и поврћа је пуна, а кад је практичност у питању, смрзнуте намирнице су очишћене, опране и спремне за употребу. Вујићићева наглашава да их можете припремити у веома кратком року, тако да је овај начин исхране прикладан за људе који немају много времена или не желе да сате троше поред шпорета.
Вујичићева напомиње да се једном одмрзнуто воће и поврће (или било која друга храна) не смеју више замрзавати.