Почетна » Снови једног милијардера
Из Вањиног пера Колумне

Снови једног милијардера

Супруга и ја, уз јутарњу кафу, наглас читамо наслове из новина и коментаришемо текстове. Некад ми због тога преседне кафа, јер супруга не мисли увек исто као ја, а кад се догоди да нам се ставови поклопе, искрено се запитам шта није у реду.

Читам – „Четири милијарде уштедео пензионер“.

– Тај мора да је Американац – каже моја супруга.

– Наш човек. Ту вест је обзнанио премијер лично – кажем.

Покушам да у тексту, пре читања, пронађем име успешног штедише исписано црним словима. Узалуд. Онда ми све постаде јасно: не смеју да објаве име, јер се плаше да неко не насрне на тако благородног човека. Недавно је један пензионер добио милион евра на лотоу, па су скривали његово име, а кад је најзад објављено, срећник је прве паре уложио у пластичну операцију.

По глави ми се врзмала математика, којој нисам баш вичан. Ако је месечно остављао на страну исту количину новца, улагао је у будућност по 380.000.000 динара сваког месеца!

– Јадан човек. Одвајао је од уста само да би се нашао у ударним вестима – рекла је моја супруга и затим наставила да размишља о томе где је остављао толике паре.

Ако је улагао у банку, одраће их на камати! Ако је држао новац у сламарици, онда је та сламарица дуга неколико километара.

– А можда је био зеленаш, па је на томе зарадио – мудровала је и даље моја супруга.

– Какав, бре, зеленаш!? Зар би премијер као позитиван пример наводио једног зеленаша?!

– Сигурно је јео само супу без меса и хлеб од јуче. Не може се штедети, а да се храниш боговски – наставила је да трезвено финансијски размишља моја боља половина.

– Онда није нормалан – закључио сам.

И почео сам да размишљам о томе шта бих урадио да имам четири милијарде динара вишка, јер је уштеда чист вишак. Док сам жмурио и сањарио, супруга ми је отела новине.

– Зар не видиш да ти се савио крај стране? – рекла је и исправила згужвани папир.

Тада је изронио цео наслов – „Четири милијарде уштедели пензионери“. И објашњење: „Захваљујући смањењењу пензија, пензионери су држави уштедели четири миијарде динара.“

Толико о пензионерским сновима.