Почетна » Собне биљке које су савршене за сваки простор, уносе топлину и боју у дом!
Моја башта Вести

Собне биљке које су савршене за сваки простор, уносе топлину и боју у дом!

Као и у свакој сфери данашњице, када говоримо о интеријеру и собним биљкама, и овде влада посебан тренд у зависности од сезоне, а тренутно су најпопуларније розе биљке.

Од нежније пастелне до јарке розе, која је толико флуоресцентна да бисте једва поверовали да долази из света природе, мноштво је биљака у ружичастим тоновима, а све могу да буду савршен додатак дому.

Издвајамо вам неколико биљака које ће да оплемене сваки простор:

Мединила

Мединила се налази на самом врху списка најлепших розе биљака за узгој у затвореном простору. Њена величанственост није само у имену, него и у предивним цветовима. Током топлијих месеци, када се постави на јако, али не и директно светло, произвешће велике ружичасте цветове у живахној нијанси.

Филодендрон пинк принцес

Ова собна биљка у розе тоновима настала је седамдесетих година укрштањем две врсте филодендрона и прилично је ретка. Иако је више него достојна титуле принцезе, она сигурно није принцеза о којој треба много да се брине. Како бисте заштитили њено ружичасто лишће, држите је даље од директног светла.

Калатеје су биљке из прашуме, па су навикле на прошарану светлост која се филтрира кроз крошње џунгле. Држите је на средњем светлу како бисте покушали да рекреирате ове услове најбоље што можете. Превише светла може да учини њено лишће бледим.

Аглаонема

Често је случај да јарко обојеним биљкама треба много светла и много пажње, међутим, то није случај с аглаонемом. Њено невероватно розе лишће бледи у црвену боју рубина, али је изузетно лака за негу. Једна је од најбољих кућних биљака за слабо осветљење, што значи да јој одговара положај у тамном углу и са ниском влажности. Ова биљка подноси сушу, и неопходно јој је само повремено заливање.

Каладиј

Ова собна биљка често се назива „анђеоским крилима“ због свог лепог листа налик на крила у мноштву боја. Врста са прошараним зеленим и розе лишћем истицаће се у сваком дому, а изврсно ће да напредује када није изложена директној сунчевој светлости.

Ова собна биљка с бледорозе листовима једна је од најлакших за одржавање, а има тенденцију невероватно брзог раста и у року од годину или две вероватно ће да прерасте изворну посуду.

Бегонија полка дот пинк

Ову врсту собне биљке карактеришу тамнозелени листови прекривени тачкицама у розе нијансама, а својим ефектним изгледом несумњиво ће да улепша сваки интеријер. Преферира благо кисело тло, па је добра идеја да је редовно ђубрите.

Фламингов цвет

Фламингов цвет (лат. Антхуриум) једна је од собних биљака која дефинитивно привлачи пажњу у простору, а препознатљива по својим крупним и сјајним листовима јарких боја. Због срцоликог облика листова називају је и биљком са срцем, а симбол је љубави и пријатељства.

Прилично је лака за одржавање, а ако се добро третира, цветаће целе године. Држите је на светлу, али избегавајте директну Сунчеву светлост јер ће у том случају њена светлорозе нијанса да избледети.