Неки људи сматрају да конзумирање шпаргле даје њиховом урину оштар мирис, али то није увек случај и није за свакога
Постоје неке намирнице које могу променити мирис урина након што их поједу. Једна од њих су шпаргле. Суштина овог процеса лежи у супстанци која се зове аспарагинска киселина. Његово варење резултира отпадним производом који се зове метанетиол, који је одговоран за оштар и смрдљив урин.
Поред тога, постоје и друге супстанце као што су диметил сулфид и једињења сумпора који појачавају овај карактеристичан мирис. Настају током метаболизма аспарагинске киселине. Међутим, овај процес није уобичајен за све. Очигледно, то зависи од присуства у ДНК специфичног гена.
Нису сви у стању да примете овај мирис. Поред чињенице да ген одређује производњу ових једињења након једења шпаргле, нису сви у стању да открију појаву мириса урина јачег од уобичајеног. Само 40% становништва је осетљиво на њега.Његово откривање је такође повезано са генетиком и типом ДНК сваке особе. А један од начина да прикријете мирис након једења шпаргле је да повећате унос воде и диуретичке хране. Дакле, урин постаје мање концентрисан и самим тим мање мирисан. Такође треба напоменути да је велики проценат људи који не могу да идентификују овај мирис женског пола. Иако жене имају тенденцију да буду тачније у идентификацији мириса, овај случај је изузетак.
Ово може бити због другачијег положаја током мокрења него код мушкараца: женама је нешто теже да перципирају мирис. Али како год било, потребно је наставити проучавање овог феномена и значаја генома у њему како би се извели конкретнији закључци.
Диуретички производи за смањење мириса урина након конзумирања шпаргле
Постоји и велики број намирница које имају способност да повећају производњу урина и стимулишу мокрење. Добар пример су ананас и чај.
Ове врсте хране (и пића) помажу у борби против задржавања течности и имају способност да смање мирис урина смањењем концентрације урина. Поред тога, они вам омогућавају да очистите тело, повећавајући количину урина који се ослобађа дневно, а са њим и отпадне производе (шљаке и токсине).
Али потребно је правилно конзумирати воду како се не бисте изложили ризику од дехидрације. Као опште правило, два литра воде дневно је обично више него довољно да се тело правилно хидрира.
Међутим, у топлијим, влажнијим климама, можда ће бити потребно повећати ову количину. Исто важи и за професионалне спортисте који губе велику количину течности због повећане производње зноја. Запамтите да комбиновање уноса воде у организам са диуретичком храном помаже у одржавању правилног здравља бубрега.