Почетна » Спартанско решење за бриге и страхове
Занимљивости Вести

Спартанско решење за бриге и страхове

Фото: Скриншот Јутјуб

Готово да нема човека који данас не брине због нечега, који се можда плаши од губитка посла или здравља, који се секира шта ће му донети будућност… Највећи страхови данашњице су губитак посла или примања, страх од болести, глади, сиромаштва и смрти. Готово да данас нема човека који се (непотребно) брине да ће му се десити нешто лоше.

Тако у књизи „Огњена капија“ Стивена Пресфилда спартански ратни ветеран подучава младог ратника како да превазиђе страх тако што тражи од њега да замисли свој ум као кућу са много соба. – Постоје собе у које никада не смеш ући. У њима обитавају бес и страх. Њих се мораш клонити по сваку цену. С друге стране, позитивне навике ће те ојачати. Кад истренираш мозак да мисли само на један одређени начин, када избациш из главе све негативне мисли, то ће ти донети велику снагу – рекао је учитељ. Овакво резоновање применљиво је и данас. Већина људи сада су таоци тескобе свих врста, од емоционалне до егзистенцијалне, те стално размишљају о томе шта може кренути по злу уместо да размишљају шта могу унапредити у животу. Тако људи живе у погрешним собама свога ума, па се може рећи да се заправо налазе у менталном затвору.

Пресфилд тврди да су Спартанци избегавали осећања: страха, тескобе, беса, зависти и похлепе. За њих су она била токсична. Човек мора да научи да се избори са овим осећањима ако жели да се осећа као победник. Једини начин да се то учини јесте да се избегавају тамна места ума, која су различита за различите људе. Некоме то може да буде пословни неуспех, усамљеност, болест… Узмимо страх као пример. Сам по себи, страх је будаласт. Што се десило, десило се, а шта ће бити – биће. Тако треба гледати на ствари и неутралисати страх. Овај фокус довешће вас до успеха на скоро свим пољима. Фокусирајте се на садашњост и заборавите прошлост. Престаните да бринете о будућности. Поготово не треба превише размишљати о ономе што је изван наше контроле. Увек пазите да се негативне мисли не ушуњају у ваш ум. Морате закључати врата ваших тамних соба. САВЕТИ * Опустите ум.

Фокусирајте се на одређену мисао и дишите дубоко. Избаците из себе негативна осећања и мисли * Схватите да је у вама моћ да промените ствари тако што ћете усвојити позитивне навике и увек бити спремни за акцију * Ваше размишљање ће се побољшати. Страх ће се смањити. Бес ће бити потиснут. Позитивно размишљање постајаће све доминантније * Видећете како вам се успех осмехује. Мале победе почеће да се умножавају. Више нећете бити заглављени у мрачним местима свога ума. Мрачне собе ума биће закључане