Почетна » Спасите се великих врућина
Здравље

Спасите се великих врућина

Физичке промене које настају с годинама утичу на то да наше тело не региструје добро кад је превруће, чак и онда кад су температуре ваздуха јако високе

Дуго већ немамо прелазна годишња доба, већ се чини да директно из чизама улазимо у папуче и сандале. Пролеће и јесен су се негде „изгубили“, а то су били периоди када нам се тело прилагођавало за сезону која нам долази, било да је то врело лето или ледена зима. Сваке године кад се лето приближи, лекари апелују на све хроничне болеснике, труднице и старије особе да буду посебно опрезни и предузму све мере да не би угрозили здравље и да би се сачували од лошег утицаја топлог времена.

Старијим особама посебно тешко падају нагле промене времена и велике осцилације у температури. Топло време може бити прилично опасно, а само у Америци сваке године умре око 200 људи (већина старијих од 50 година) због компликација изазваних великим врућинама.

– Велике врућине доносе проблеме са здрављем из више разлога, физичке промене које настају с годинама утичу на то да наше тело не региструје добро кад је превруће, чак и кад су температуре ваздуха јако високе – објашњава доктор Никола Ковачевић. – Старије особе такође ређе осећају жеђ и не могу се расхладити тако брзо као млађе особе. Срчана обољења, дијабетес и друге хроничне болести које долазе у познијим годинама такође повећавају ризик од компликација повезаних са великим врућинама, као и лекови које старији људи пију за те своје проблеме.

ПРЕПОЗНАЈТЕ ПРОБЛЕМЕ

Према речима доктора Ковачевића, многи не умеју или не могу да препознају компликације узроковане врућином, па самим тим не могу да предупреде ни последице.

– Веома је важно да и због себе, и због других, знамо да препознамо најчешће лоше последице топлог времена – каже др Ковачевић. – Међу њима су свакако дехидратација, топлотни удар и исцрпљеност усред врућине.

Дехидратација Неки од симптома који јасно упућују на дехидратацију су слабост, главобоља, грчеви у мишићима, збуњеност, несвестица. У случају дехидратације пијте воду и свеже цеђене сокове без шећера, али се обавезно јавите лекару.

Топлотни удар На њега указују повишена телесна температура (виша од 39 степени), сува и врућа кожа, убрзан пулс, главобоља, вртоглавица, мучнина, повраћање, несвестица. У случају топлотног удара потражите хитну медицинску помоћ, склоните се на хладно место, раскомотите се, ставите мокре облоге око врата, зглобова и испод пазуха.

Исцрпљеност Врућина може да изазове и појачано знојење или изостанак знојења, грчеве у мишићима, умор, слабост, бледило, вртоглавицу, мучнину, брз или успорен пулс, несвестицу… У случају такве исцрпљености одмах се склоните у хлад, пијте воду и позовите хитну помоћ, јер може доћи до компликација ако иначе имате проблема са повишеним крвним притиском и другим срчаним обољењима.

САВЕТИ ЛЕКАРА

Кад температура пређе 32 степена Целзијуса требало би да примените неке од ових савета (најбоље све) како бисте се сачували од врућине, која би могла веома лоше да утиче на ваше здравље, препорука је доктора Ковачевића.

Склоните се са сунца Што више времена проводите у затвореним, климатизованим просторијама (пазите да разлика између собне и спољашње температуре не буде већа од 7 степени). Ако себи можете да приуштите, никада не излазите на сунце између 11 и 17 сати, а ако баш тада морате напоље, обуците нешто лагано, прозрачно, светле боје. Обавезно користите наочаре за сунце и шешире са широким ободом.

Пијте много воде Старије особе не ожедне тако лако, па се веома лако може догодити да дехидрирате. Зато никада немојте бити без флашице са обичном водом. Пијуцкајте је редовно током дана, немојте чекати да осетите жеђ, посебно ако сте активни. Током дана можете да пијуцкате и хладне чајеве, као и природне сокове од поврћа и и воћа, без шећера.

Расхладите се туширањем Најпријатнији начин да се расхладите свакако је туширање, али нипошто немојте да вам вода буде ни превише хладна ни превише топла, да не бисте додатно шокирали организам. Ако нисте у могућности да се расхладите под тушем, можете да ставите и мокар пешкир око врата, зглобова и испод пазуха, а са мало хладне воде расхладите део иза ушију. Помаже.

 

Ознаке