Почетна » Спаваћа соба треба да има што мање намештаја, а довољна су три
Занимљивости Вести

Спаваћа соба треба да има што мање намештаја, а довољна су три

У њој се осећате најзаштићеније, најогољеније, најопуштеније и најмирније. Она је ваш интимни заклон за снове, у ком упловљавате у сваки нови дан.

Спаваћа соба има посебно место у нашем животу, па и нашем дому, зато је веома важно како ћемо је опремити. Осим удобности, која је на првом месту, намештај у овом делу стана требало би да има и естетску улогу, да бисмо свим чулима уживали у нашој оази мира. Из године у годину, трендови уређења ентеријера се смењују, а тренутни нас позива да из спаваће собе избацимо сав вишак ствари и оставимо само најосновније. Уз кревет, у ову “есенцијалну групу” могу да спадају фотеље или столице, ноћни сточић и лампа, а, ако је баш неопходно, и омања полица или комода. Шта год да је у питању, требало би да буде што мањег габарита и једноставне форме.

Било да имате брачни или кревет за једну особу, пожељно је да је у белој боји или потпуно светлим, умирујућим, пастелним нијансама које увек, по жељи, можете разиграти шареним прекривачем или украсним јастуцима. Највећи број кревета налази се директно на поду, без ногара или са сасвим неприметним, кратким, што одаје утисак да лежите само на душеку. Ако и постоји конструкција за постељу, она је од светлог дрвета и делује потпуно природно.

За посебно место у спаваћим собама изборила су се огледала, која се најчешће налазе прекопута или поред кревета, наслоњена на зид, па их самим тим лако можете преместити по жељи. Висока су, са једва приметним рамом који се стилски уклапа уз остатак намештаја.

Простор изнад узглавља кревета постао је “место дешавања” јер управо тамо можете окачити слике, неколико папирних лустера, сламнате шешире или га изрезбарити, уколико је од дрвета и припада самој постељи. Да би све то изгледало што лепше, сунцем окупано, било би идеално да у овој просторији имате велике прозоре, са завесама од материјала који пропушта светло, или потпуно без њих. Што више природне светлости продре у ваш кутак, то боље, јер ћете раније и ведрије устајати, кад год да легнете. Уколико вам је неопходан дуг сан, увек можете завесама додати драперије тамније боје које ћете навући преко танане, “дневне” завесе.