Почетна » Спавање са јастуком можда није најбољи начин за одмор
Здравље Вести

Спавање са јастуком можда није најбољи начин за одмор

Фото: Пексел

Први јастуци за које знамо потичу из Месопотамије. Били су направљени од камена, а могли су их приуштити само имунћни људи. За разлику од древних камених јастука, они које данас користимо су мекани и пахуљасти, а многи људи више ни не могу заспати без једног таквог јастука.

Многи се слажу како спавање без јастука има бројне предности:

Смањује болове у леђима Може да ублажи стрес Што више сметњи током спавања имате, тело има мање времена за многе важне функције које се јављају током сна. Стални недостатак сна може утицати на ваше расположење и концентрацију, а ваше тело ће током дана лучити више хормона стреса.

Многи јастуци могу довести до неприродног положаја за спавање, а подршка коју пружају не траје дуго. Иако сам јастук неће наштетити леђима, може погоршати болове. Када спавате без јастука, кичма се може одморити, а тело је у природном положају.

Помаже код болова у врату

Већина јастука не може вам помоћи да спавате у исправном положају, а могу га чак и погоршати. Дуготрајно савијање врата на било који начин изазваће вам нелагоду, а пречврсти или премекани јастуци могу довести и до болова у врату.

Помоћ код главобоље

Ако се будите с главобољом, можда је крив ваш јастук. Превисоки јастуци узрокују напетост у вратним мишићима па не треба да вас чуде честе јутарње главобоље.