Почетна » Спавате мање од пет сати дневно? Ево шта се тада догађа са вашим имунитетом
Здравље Вести

Спавате мање од пет сати дневно? Ево шта се тада догађа са вашим имунитетом

Фото: Пиксабеј

Један од мање познатих утицаја сна је како он утиче на имуни систем, који је одговоран за борбу против инфекција.

Квалитетан сан може много да допринесе одржавању имунолошког система јаким и здравим. Лош сан, с друге стране, може бити штетан за имунолошки систем, чинећи вас склонијим да се разболите.

Истраживања процењују да спавање пет сати или мање по ноћи повећава ризик од угрожености здравља за 15 процената. Разумевање везе између сна и здравља имунитета је од суштинског значаја.

Током будног времена наш мозак и тело користе специјалне хемијске гласнике познате као неуротрансмитери за „комуникацију“, слање информације од нервног система до имунолошког система (и остатка тела).. Када особа има лош квалитет сна или не спава довољно, биће направљено мање молекула неуротрансмитера. То значи да многе телесне функције, укључујући и имунолошки систем, неће радити оптимално.

Док спавамо, наша тела производе више белих крвних зрнаца и цитокина, који делују као гласници имуног система и помажу у борби против инфекција и болести. Лош сан, стога, узрокује смањење код оба ова бораца против инфекције, доводећи здравље у опасност. Ако сте изложени обичној прехлади или грипу, студије су откриле да лош квалитет сна и краће трајање сна у недељама које су претходиле тој изложености могу повећати вероватноћу да ћете га добити.

Сан је још важнији када сте болесни

Са друге стране, добар сан док сте заправо болесни може помоћи у одржавању здраве везе између вашег имунолошког система и циклуса спавања. Сан може да помогне вашем телу да се брже опорави.