Почетна » Спречите: Подмукла болест се шуња и тихо напада старију популацију
Психолог Вести

Спречите: Подмукла болест се шуња и тихо напада старију популацију

Светска популација је све старија. Процењује се да ће је до средине овог века бити двапут више, јер је животни век продужен. Будући да већ после 60. године како тело тако и мозак увелико почињу лагано да отказују послушност, веома је важно уочити да ли је неко на прагу деменције или га је ова болест сасвим обузела.

Најчешћа болест код старих

  • Које менталне болести најчешће погађају људе у трећем добу? Зашто? Могу ли се последице некако успорити? Ко им је склонији?

– Међу старијом популацијом, најчешћи психички поремећај је депресија. Поред депресије, најчешће се јављају деменција, анксиозност и злоупотреба супстанци, пре свега алкохола и лекова – каже доц. др Ивана Сташевић Карличић, в.д. директора Клинике “Др Лаза Лазаревић”.

Старија популација је у повећаном ризику за самоубиство, јер сваки реализовани суицид почини особа старија од 60 година, а да је свака трећа особа старија од 70 година.

  • Зашто код њих постоји већи ризик за развој депресије?

– Фактори који утичу на повећани ризик од развоја депресије у старијој популацији вероватно су комбинација генетских фактора, неуробиолошких промена повезаних са годинама живота, стресних животних догађаја, социјална изолација и недостатак подршке и постојање придружених соматских болести, а посебно оних које су повезане са хроничним болом или немогућношћу да особа сама брине о себи. Поред тога, повећаном ризику доприносе и постојање деменције, несаница и анксиозни поремећаји.

Деменција или депресија?

  • Шта је разлог честог превиђања симптома?

– Депресија дуго остаје непрепозната код старих јер се депресивни симптоми културолошки често посматрају као део процеса старења, нешто што је нормално и није лечиво. Некада се депресија код старих може помешати са деменцијом. И код депресије и код деменције могу се видети поремећаји сна и апетита, лоша концентрација, губитак интересовања и анксиозност, па је важно диференцијално дијагностички обратити пажњу на то.

  • Шта доводе до депресије у овој старосној групи?

– Према подацима из литературе, број и врста стресних животних догађаја које особа доживи током целог живота утиче на настанак депресије у овој старосној групи. Стресори са којима се стари сусрећу и који утичу на развој депресије укључују финансијске и егзистенцијалне тешкоће, ожалошћеност, нову физичку болест или инвалидитет саме особе или члана породице, сукобе са ближњима и промене места пребивалишта.

Одлазак у пензију није повезан са депресијом, иако ризик може бити повећан код особа мушког пола које превремено одлазе у пензију. Највећи утицај ови стресори имају у првих шест месеци од појављивања.