Почетна » Србија: свака пета особа старија од 65 година
Друштво и ми Вести

Србија: свака пета особа старија од 65 година

Чак 15 одсто старије популације ради, најчешће су ангажовани у пољопривреди. Скоро свака пета особа у Србији старија је од 65 година што нас сврстава међу најстарије популације на свету, показало је Истраживање о социјалној инклузији старијих особа које је представљено на седници Савета за питање старости и старења. Министарка без портфеља задужена за демографију Славица Ђукић Дејановић истакла је да у исто време само 14,4 одсто становништва Србије чине млади до 15 година. „Ми смо стара нација и та чињеница мора да буде укључена у све наше будуће стратегије – економске, социјалне, здравствене”, рекла је Дејановић.

Она је додала да 16 одсто особа старијих од 65 година немају никаква примања, те тако не стоји представа о томе да су старе особе терет. „Стари својим искуством помажу млађим генерацијама, своје унуке, децу”, нагласила је Дејановић и додала да је социјална и здравствена угроженост старе жене на селу наша реалност. Заменица амбасадора Аустрије у Србији Сабина Кројсенбрунер каже да су Србија и Аустрија сличне по питању старије популације и похвалила спремност Владе Србије да предузме одређене кораке у том правцу. Она је нагласила да су пред обе државе велики изазови што се тиче старења популације и да проблеми са којима се суочава старији почињу веома рано. Генерална секретарка Црвеног крста Србије Весна Миленовић истакла је да је истраживање показало да 15 одсто становништва старијег од 65 година ради и да су најчешће ангажовани у пољопривреди. „Пензије играју значају улогу у заштити од сиромаштва.

Без социјалних трансфера и без пензија стопа ризика од сиромашта код старијих износила би 82,3 одсто. У прошлој години осам одсто мушкараца и 17 одсто жена нису примили никаву социјално примање нити пензију”, појаснила је она. Миленовић је указала да око 20 одсто жена не може да користи новац самостално, али и да значајан број старијих не може да задовољи потребе за здравственом заштитом. „Истраживање о приходима и условима живота из 2015. године које је радио Завод за статистику показало је да 13 одсто мушкараца и 18 одсто жена нису имали преглед или лечење које им је потребно”, истакла је представница Црвеног крста Србије. Значајно је и то, додаје, да особе старије од 65 година чине 15 посто корисника социјалне помоћи, упркос размишљању да је то много већи број. Истраживање о социјалној инклузији старијих особа спровео је Црвени крст Србије у оквиру пројекта „Иницијатива за социјалну инклузију старијих особа”, који финансирају Европска унија, Аустријска развојна агенција и Аустријски Црвени крст.