Почетна » Срећа расте са старењем
Занимљивости Вести

Срећа расте са старењем

Фото: Пиксабеј

Стари људи живе за тренутак у коме се налазе и прихватају себе онаквима какви јесу. Можда су то разлози зашто су они срећнији од других.

Од колевке па до гроба, многима јесте “најлепше ђачко доба”, али истраживања последњих година указују да је најсрећније доба оно које наступа након кризе средњих година. Као и криза, и тачна година када смо најнесрећнији зависи од човека до човека. Али је увек између 40. и 50. године, а просек на светском нивоу је 46. Ово није нешто у шта се одмах поверује, па су и научници широм света проверавали и само поново потврђивали да средовечни људи исказују велику тугу и незадовољство, али да онда, како старе, све више откривају срећу у себи. Интересантно је да је за наше друштво то толико неочекиван податак, да ће и старији и млађи рећи да мисле да су млади људи срећнији од старијих.

Срећа се мери на два нивоа: генералном – како себе особа доживљава хедонистичком или емоционалном – како се особа осећа у датом моменту. Старији људи су на оба нивоа срећнији од других. Постоје разне тезе зашто је то тако, али ни једна није необорива и свеобухватна. А феномен среће старих људи односи се на целокупно светско становништво. Једно од могућих објашњења јесте да стари људи науче да живе у садашњости, за тренутак у коме се налазе. А то је, према многим религијама и филозофима, предуслов за срећу.

Док ће млад човек отићи на досадан пријем јер ће можда упознати некога ко ће му користити у каријери, старији човек ће отићи у омиљену кафану да се нађе са дугогодишњим пријатељем. Царпе дием, не зна се колико је дана још остало. Стари се не труде да постану нешто друго. Они су прихватили себе. Како је приметио амерички филозоф Вилијам Џејмс: “Како је пријатан дан када престанете да се трудите да будете млађи или виткији!”