Почетна » Шта доноси пензионерима нови Закон о пензијском осигурању? Не много!
Бенефити Вести

Шта доноси пензионерима нови Закон о пензијском осигурању? Не много!

Приликом усвајања новог Закона о пензијском и инваллидском осигурања, који је Скупштина Србије усвојила 16. јуна, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић је објаснила да су измене биле су неопходне како би се решио проблем са којим се суочавају они коју су били обухваћени социјалним програмом Владе за решавање вишка запослених у процесу рационализације, реструктурирања и припреме за приватизацију.

Конкретније, промене се односе на особе којима је до пензије остало до пет, односно до две године, јер су након прихватања социјалног програма 2014. уследиле измене закона и од 2015. уведена је превремена старосна пензија.

-Због промене услова за стицање права на старосну пензију, односно како више није постојала старосна пензија по основу тзв. “пуног стажа”, наведена лица нису испуњавала ни прописан услов за остваривање права на старосну пензију, па су била принуђена да се определе за превремену старосну пензију која укључује и тзв. “пенале”, односно трајно умањење износа пензије за сваки месец ранијег одласка у пензију пре навршених 65 година живота”, навела је министарка.

  • Предлог закона садржи и одредбе које уређују питање статуса осигураника пољопривредника који обављају уговорене послове, као и прецизирања у вези са утврђивањем стажа осигурања за такозване “фриленсере”, који су у Закону о пензијском и инвалидском осигурању иначе још одавно препознати као осигураници самосталних делатности – рекла је Кисић Тепавчевић.