Почетна » Шта изглед НОКТИЈУ говори о вашем здрављу?
Здравље Вести

Шта изглед НОКТИЈУ говори о вашем здрављу?

Фото: Пекселс

Наше тело нам увек даје знакове о здрављу и врло лако нам показује када смо добро, али и када нешто није у реду, и кад треба мало да успоримо!

Ако смо прехлађени знакове ћемо видети на кожи, ако смо уморни имаћемо подочњаке, а такође, још један део тела који нам може показати да имамо проблем су и нокти.

1. Беле тачкице 

Постоји једна теорија која каже да се оне јављају онда када нам недостаје калцијума, али има и још неких разлога. Недостатак цинка, лоша исхрана, али и последица честог одласка на надоградњу ноктију и маникир. Ово врло лако можете да решити тако што ћете променити исхрану и смањити посете код козметичара.

2. Плави нокти

У хладнијем периоду нокти могу да поплаве и то није ништа необично, те не треба да бринете, већ само носите рукавице и проблем ће бити решен. Са друге страна, овај проблем се може појавити ако имамо мањак гвожђа у организму. То ће довести до анемије и плавих ноктију.

3. Испуцали и жути нокти

Пушачима су често нокти жути, чак и благо испуцали, али ако сте приметили да вам нокти спорије расту и да постају дебљи, то може указивати и на артритис. Такође, жута боја ноктију може да буде последица плућних болести. Ако ово стање дуго потраје, обавезно се обратитие доктору.

4. Црне мрље по ноктима

Ако сте повредели нокат затварајући неку фиоку, или вам је нешто пало на њега, немојте се бринути. Црнило нокта је подлив крви који из љубичасте може прећи у црну боји, али ће проћи. Ипак, ако су се црне мрље почеле појављивати саме од себе, а не пролазе, то може указивати на озбиљније проблеме, те стога посетити лекара.

5. Танки и мекани нокти

Ако вам се нокти лако ломе и мекани су на додир то значи да вам недостаје протеина. Важно је да у сваком оброку имате порцију протеина, величине шаке, али и да уносите довољно витамина Д и А у организам. Витамина Д има највише у сунчевим зрацима, а витамин А унесите путем зеленог поврћа.

6. Суви нокти који се листају

Они обично указују на премали унос воде. Иако се доза коју треба да унесемо разликује од особе до особе, потреудите се да је пијете што више!