Почетна » Шта је “правило пет сати” које примењују Елеон Маск и Бил Гејтс?
Занимљивости Вести

Шта је “правило пет сати” које примењују Елеон Маск и Бил Гејтс?

Бил Гејтс и Елон Муск су међу бизнисменима који примењују “правило пет сати”.

Шта је фокус учења?

“Отац америчке нације” Бењамин Френклин био први који је примењивао ово правило. Фокус овог концепта је једносатно учење током дана. Осим тога, Франклин је често размишљао и експериментисао да би остварио лични напредак. Френклин је 1758. године изјавио да се највише исплати улагати у знање. Након јутарњег буђења је читао и радио ауторефлексију, а касније током дана је настојао да идеје претвори у дела. Претпоставља се да га је управо овакав начин живота учинио успешним.

Оснивач консултантске компаније Емпакт Мишел Симонс је, инспирисан Френклином, разрадио “правило пет сати”. Говорећи о значају учења, Симонс је поручио да уколико не учите макар пет сати недељно наносите себи велику штету, чак већу него што је то пушење.

Годишње 50 књига

С обзиром на значај знања, није изненађујуће то што су многи бизнисмени прихватили ово правило. Један од њих је мултимилијардер Бил Гејтс који годишње прочита више од 50 књига. Још један мултимилијардер, Ворен Буфет дневно чита шест сати, док већина пунолетних Американаца у просеку чита 20 минута дневно.

Пунолетни Американци читају 20 минута дневно

Могућност проналаска посла ће све више зависити од посвећености учењу, јер се стално појављују нове ствари и неопходно је стално се усавршавати.

Како применити “правило пет сати”?

Примена овог правила подразумева да се дневно један сат или седмично пет сати учи или стичу вештине, да се дневно један сат чита, да се сваки дан записује оно што се сматра важним и да се идеје применују да би се схватило које од њих су добре, а које нису добре