Почетна » Шта после смрти партнера
Занимљивости Вести

Шта после смрти партнера

Фото: Пиксабеј

Чак и кад је очекујете, смрт партнера је претешка. Након ње следи велика туга, а нови живот представља највећи изазов.

Практични савети докторке Пепер Шварц могу да вам помогну да наставите живот и уђете у нову везу. Велика туга и бол због губитка партнера тешко се превазилази, али ипак, једног дана жеља за животом ће се појавити, а с њом ће доћи и потреба за новим партнером. Наравно, таква ситуација није пријатна, јер ретко ко жели поново да излази и тражи партнера након више деценија везе или брака. Зато је др Пепер Шварц за AAРП саставила листу савета који помажу да се крене даље.

Одбаците кривицу Ваш покојни партнер би највероватније волео да наставите да живите срећно. Зато одбаците помисао да њега/њу издајете. Цените своју стару везу или брак, али немојте да саботирате изгледе да изградите нови однос. А ако ваш осећај кривице опстаје, потражите савет стручњака, јер то једноставно морате да решите пре него што се баците у потрагу за новим мушкарцем или женом свог живота. Испричајте своју причу, али опрезно Осим што сте удовица или удовац, ви сте особа која има своје ставове, хобије, друштвене вредности и свој поглед на свет.

Док размишљате како да се искрено представите, пажљиво одаберите које ћете од тих атрибута представити одмах, а које ћете задржати док не стекнете међусобно поверење. Посебно је важно да не претерујете с причама о свом бившем животу, јер то може особу која улази у ваш живот натерати да се осећа изостављеном. Дефинишите своје жеље Узмите довољно времена како бисте размислили какву везу желите. Највероватније желите да „клонирате“ стару љубав, али тешко да ћете пронаћи реплику бившег партнера. На крају, особа коју сте срели пре много година мењала се, а мењали сте се и ви. Сада сте на другом нивоу, а ваш хоризонт изгледа другачије. Можда желите да пропутујете светом и пронађете некога ко дели ту чежњу. Или сте, због бившег партнера, живели без кућних љубимаца па је време да пронађете некога ко воли псе и мачке. Обновите се Ако сте постали опуштени у погледу тежине, гардеробе или изгледа, време је да се вратите у игру. Посетите салон за улепшавање или фризера и посаветујте се како ухватити корак с трендовима. Ако вам је доступан неки модни стручњак, посаветујте се и с њим.

Или једноставно питајте искреног пријатеља или пријатељицу шта би у вашем изгледу требало побољшати. И који год да сте спорт некад практиковали, нека опет постане део ваше дневне рутине. Повежите се Време је да коначно некога и упознате. Најлакши начин је да вас пријатељи повежу с потенцијалним будућим партнером. Ова метода штеди време и заиста нема разлога да вам буде непријатно. Вероватно би вам пријатељи и сами предложили исто, али се боје да би вас повредили. Зато их охрабрите да о вама размишљају као о особи која је спремна за нову љубав.

Свачији круг блиских пријатеља је ограничен, па се не устручавајте да своје жеље кажете и онима с којима нисте најблискији. Истраживања показују да многе прилике долазе преко људи који су нам тек познаници или оних које знамо „из пролаза“: фризера, продавца, поштара… Не одбацујте ни интернет. Портали за тражење партнера имају богато чланство у 50+ секцији и најчешће је чланство на њима бесплатно. Безбројне удовице и удовци су пронашли паметне и квалитетне људе на њима. Наравно, морате да савладате правила сигурности на интернету, а затим и нелагоду приликом првог налажења уживо – али стварно нема разлога да не искористите и ту могућност као што је свакодневно користе и знатно млађе особе од вас.