Почетна » Шта све можемо да научимо од Швајцараца
Занимљивости Вести

Шта све можемо да научимо од Швајцараца

Фото: Пекселс

Швајцарска је у врху земаља с најдужим очекиваним животним веком. Иако нам кад помислимо на ову богату и уређену земљу најпре падну на ум живописни планински предели, укусни „рупичасти“ сиреви и Хајди, од Швајцараца можемо научити и како да дуго и здраво живимо.

Извештај Светске здравствене организације приказао је Швајцарску као земљу где се дуго живи – друга је по стопи дуговечности мушкараца, а трећа за жене у целом свету. Како им то полази за руком? Швајцарци поседују снажан осећај припадности заједници.

Човек је друштвено биће, ту нема спора. Наша потреба за дружењем не мења се с годинама, у сваком добу имамо потребу за социјалном интеракцијом. Многобројне светске студије показале су у којој мери усамљеност и изолација негативно утичу на здравље, заправо, у истом су рангу као гојазност. Без сумње, снажне везе које гајимо у породици и међу пријатељима чине добро нашем менталном здрављу. Процењује се да чак 96 одсто Швајцараца има барем једну блиску особу на коју може да се ослони у тешким тренуцима. А томе свакако доприноси снажан осећај припадности локалној заједници и степен укључености у заједничке активности који је присутан у целој нацији. Швајцарци спадају у веома образован народ који активно гласа и учествује у политичким изборима и углавном оцењују квалитет живота у својој земљи високим оценама. Праве баланс између посла и слободног времена.

Посао може бити значајан узрок стреса. Чак и вожња до посла, било да сте у градском превозу или колима, ствара нам стрес. Онда, прековремени сати, незгодни шефови, рокови који притискају… А као што знамо, стрес је главни окидач за различите здравствене проблеме који узрокују повећан ризик од срчаног удара, дијабетеса, депресије – и да не помињемо да буквално може да нам скрати живот! Чини се да Швајцарци заиста умеју да кажу „Auf Wiedersehen“ канцеларији и крену кући кад осете да је превише за тај дан. Свега седам одсто запослених у Швајцарској је изјавило да ради прековремено. Они се труде и да одвоје ваљану паузу за ручак током радног дана. Већина радњи је затворена недељом, па су људи присиљени да се одморе барем тог дана. Породиље имају минимум 14 недеља боловања. Све то чини да се успостави добар баланс између радног и слободног времена. Свуда иду пешке. Попут већине градова у Европи, швајцарски градови такође обилују стазама за пешаке.

Наравно, већи градови попут Женеве имају јавни саобраћај, међутим, стиче се утисак да људи заиста уживају да пешаче. У пренасељеним местима, то је брже и једноставније од вожње. Уз то, већина градова има сјајне бициклистичке стазе, погодне за љубитеље „точкова“. Очаравајући пејзажи кристално чистих језера и планинских обронака прекривених снегом, право су задовољство за шетаче, па није ни чудо што су изузетно активна нација. Свакодневна пешачка рутина, било да се ради о шетњици до продавнице или поште, доноси низ добробити за здравље: побољшава кардиоваскуларне функције и смањује ризик од многих обољења. Многе студије показују да свакодневна шетња смањује чак и стопу смртности. Уживају у чоколади. Познато је да је Швајцарска земља најбољих чоколада.

Самим тим не изнанађује податак да је степен конзумације овог слаткиша по глави становника највиши на свету. Наравно, не сугеришемо да је пожељно појести целу кутију најлепше млечне чоколаде, али ево неких лепих својстава које има чоколада, па је можете јести без гриже савести: црна чоколада доказано штити од срчаних обољења и инфаркта, а има и „антиејџ“ ефекат. Једна интересантна студија је показала да су испитаници који су конзумирали топлу чоколаду прављену искључиво од какао-масе, јер садржи флаванол, и то пуних 12 недеља, имали знатно бољи квалитет коже, као и да су им се опекотине и црвенило лица брже повлачили. То и није тако лош третман, зар не?