Почетна » Стаљин је дао одрешене руке Иванову да оплоди шимпанзе људском спермом
Занимљивости Вести

Стаљин је дао одрешене руке Иванову да оплоди шимпанзе људском спермом

Хибрид укрштањем човека и шимпанзе, био је један од „озбиљних пројеката“ којима су се бавили совјетски научници под патронатом Јосифа Висарионовича Стаљина и за које је млада пролетерска држава издвајала огроман новац.

Један од најсликовитијих Стаљинових чудака у науци којег Сајмон Ингс описује у књизи „Стаљин и научници: Историја тријумфа и трагедије“ био је Иља Иванов, који се још у доба царевине бавио експериментима са вештачком оплодњом животиња уз наклоност царске породице, а после рата свој програм хибридних животиња понудио је бољшевичкој власти.

Мајмунски тестиси на човеку

Поготово пошто је славни руски емигрант Сергеј Воронов 1920. године у Француској извршио трансплантацију мајмунских тестиса на старијег мушкарца не би ли га тако подмладио. Операција се, додуше, завршила неуспешно.

Стаљин је био заинтересован за генетичке покушаје, јер се надао да би могли да му помогну да стекне нову младост. Циљ експеримената био да се створи совјетска непобедива армија ратника-мутаната!

Зато је Иванов 1926. године могао да се, у тајности и обилато финансиран, упути у тадашњу француску колонију Гвинеју, а на путу наврати до Париза и разговара са Воронофим. Циљ експедиције био је да се у Гвинеји женке шимпанзи оплоде људском спермом.

То није дало резултат, па је Иља Иванов одлучио да улоге преокрене, али му француски намесник у Гвинеји није дао сагласност да неколико локалних жена, близу центра за примате Киндиа, искористи да „роде“ мале полу-шимпанзе!

Иванов се није дао, покупио је 20 шимпанзи из Гвинеје и запутио се у совјетску републику Абхазију, где је нашао пет добровољки за експеримент. Да ли су заиста пристале добровољно или не, али покушај је пропао.

Прешао на орангутане

Показало се да ниједан од шимпанза није био полно зрео, па се совјетски „доктор Франкенштајн“ одлучио за орангутана, док је чекао нову пошиљку шимпанзи

Орангутан звани Тарзан изненада је угинуо због излива крви у мозак, а Иванов је, у току Стаљинових „чистки“ прогнан у Казхастан 1930. године. Пуштен је после годину дана, али је убрзо умро.