Почетна » Стаљин је тражио да деца једу чоколадице од кравље крви, а обожавају их и данас
Нутрициониста Вести

Стаљин је тражио да деца једу чоколадице од кравље крви, а обожавају их и данас

Ове необичне нутритивне плочице се не продају у супермаркетима него у апотекама

Странци остају шокирани када сазнају да руска деца воле посластице од кравље крви. Ове необичне нутритивне плочице се не продају у супермаркетима него у апотекама. Зову се „Хематоген“ – или у руском изговору „Гематоген“.

Крвава грицкалица

На први поглед нема ништа посебно у овој нутритивној плочици: „Хематоген“ изгледа као обична чоколадица у јарком омоту. Укусно мирише, а деца и одрасли воле његов леп укус који помало подсећа на карамелу.

„Хематоген“ значи „рађање крви“ јер он потпомаже стварање еритроцита. Његов главни састојак је албумин, протеин који се налази у плазми од кравље крви. Ако мислите да руска деца не знају од чега је направљен „Хематоген“, варате се. Сви овде су потпуно свесни његовог крвавог порекла.

Слаткиш за диктатора

„Хематоген“ је изумљен у Швајцарској 1890. Тада је био само мешавина говеђе крви и жуманца и звао се „Гомел’с Хематоген“, по имену доктора Адолфа Гомела који је смислио течну микстуру против малокрвности. „Хематоген“ су активно продавали и у Русији, али деца га нису волела јер он тада није био много укусан.

Касније, у Совјетском Савезу, „Хематоген“ је доживео праву ренесансу захваљујући Стаљину. Комунистички вођа је наредио научницима да усаврше рецептуру „Хематогена“ и да направе на његовој бази лековиту посластицу за гладну децу која су патила од анемије и за војнике који су изгубили много крви током рата.

Фото: Инстаграм/ скриншот apteka245_tlt

СССР је почео да производи своју верзију „Хематогена“ који више није био течан него тврд и изгледао је као чоколадица. „Хематоген“ су често производиле кланице – то је био добар начин за монетизацију кравље крви.

Према совјетском државном стандарду, „Хематоген“ је поред албумина имао састојке: кондензовано млеко, шецер, глукозни сируп и ванилин. Данашњи произвођачи праве плочице „Хематогена“ са орашастим плодовима, сувим воцем, чоколадом и додатим витаминима.

Ужина на рецепт

„Хематоген“ ствара еритроците и доприноси бољем раду кардиоваскуларног система. Он снабдева организам гвожђем које игра важну улогу у превенцији анемије, чији се ризик повећава током трудноће и дојења, после операција и за време активних вежби. У овом тренутку, гвожђе је посебно потребно за транспорт кисеоника до свих ћелија.

Мањак гвожђа доводи до погоршања здравственог стања: човек се осећа исцрпљено, мишици и глава га боле без разлога, когнитивне способности се смањују, појављују се чудне зависности од хране и мириса којих раније није било.

„Хематоген“ надокнађује недостатак гвожђа и других корисних материја јер садржи макронутријенте и минерале у пропорцијама сличним по саставу крви.