Почетна » Старе руке најлепше плету
Сениор свет

Старе руке најлепше плету

Најбољи радови које стари из Дневних центара и клубова за старије Геронтолошког центра Београд стварају у Отвореној радионици удружене креативности „О’Рук“, први пут су сабрани у каталог који је недавно промовисан у Дому Бежанијска коса. Реч је о уникатним производима које чланице радионице праве комбинујући старе начине израде ручних радова с модерним техникама и трендовима.

Место у каталогу нашле су ткане и торбе од папира, попкице за бебе, шешири за децу, јелеци за одрасле, српске везене кошуље, хеклане играчке, плетене етно-чарапе и чизмице, везене марамице, плетене и ткане кесе за флаше, хеклане минђуше и огрлице, те хеклани кишобрани израђени од танког конца и платна.

За све узрасте понешто, али и одећа за једну посебну генерацију, а то су превремено рођена деца. У акцији „За дивне мале дивове“ чланице О’Рук-а, већ четврту годину заредом, овим бебама на Клиници за неонатологију поклањају посебне ручно плетене капице, попкице и прекриваче. На ову хуманитарну акцију посебно је указала и Сузана Мишић, директорка Геронтолошког центра. Она је истакла да установа на чијем је челу настоји да разбије предрасуде и стереотипе који се повезују са старијома, и промоцијом њиховог стваралаштва жели да укаже на креативност сениора као важних и незаобилазних чинилаца друштва.

Подсећајући да је Влада Србије ову годину прогласила годином међугенерацијске солидарности, Зоран Ђорђевић, министар рада, запошљавања и социјалне политике, рекао је да је О’Рук још један у низу примера како се путем добро постављене и организоване бриге о старијима превазилазе ограничења звана старост, болест и самоизолација.

– Сигуран сам да би признати светски креатори и уметници били запањени кад би видели производе које сте ви овде направили – рекао је обраћајући се вредним чланицама радионице министар Ђорђевић и обећао да ће разговарати са сарадницима о томе како би министарство могло да помогне даљу промоцију њихових производа.

Предмети из каталога за сада се могу набавити поручивањем у Геронтолошком центру, имејлом или телефоном.

Пише Раденка Марковић, фотографија E-stock/Милош Рафаиловић