Почетна » Старење није болест, али мењајте се, јер је то једини ЛЕК
Савети стручњака Вести

Старење није болест, али мењајте се, јер је то једини ЛЕК

Старење увек прате промене у понашању, али ово стање не мора нужно да буде болест.

Све вам смета! Ово је најчешћа примедба коју пензионери и старији од 65 с времена на време чују у кругу породице, градском превозу или на пијаци. И сами су понекад свесни да се њихово понашање променило, ствари које им можда раније нису биле важне одједном су постале питање живота и смрти, а друге, до којих им је колико до јуче стало, сада су неважне.

Од тога колико је нека личност отпорна на промене зависи да ли може сама да превазиђе кризу нпр. после смрти супружника или јој је потребна помоћ.

Наравно, то не мора бити правило, јер као што одрастају на различите начине, тако људи на различите начине и старе. Окидач за најразличитије промене у односу старијих особа према околини, али и себи, када до њих дође, обично су болест, немоћ, усамљеност, смрт супружника…

Промене су код неких готово незнатне, код других су веће.

Старење је природан процес, траје читавог живота, а на њега утичу индивидуална животна искуства, па је тако типичан за сваку особу. Ипак, код свих га неминовно прати успоравање телесног и психичког функционисања. После седамдесете године дешава се и да се људи осећају нестабилно док ходају, некима смета оштећење слуха, није лако борити се ни са слабљењем вида. Понекад се због тога људи осећају несигурно или депресивно.

– Истина је да старост није болест и да, иако долази до постепеног пада у психофизичком функционисању, људи могу живети срећно и продуктивно – каже прим. др сц. Александра Милићевић Калашић, неуропсихијатар. – Старење би требало да буде позитивно искуство, оријентисано ка будућности. Оно се може учити, а с тим треба кренути од момента када се освестимо и прихватимо коначност живота.

Такође, додаје да су промене у животу нужне и неопходне:

– Прво одрастамо, а затим напрасно одлучимо да старимо. Много би било боље да одрастамо и даље, јер би све промене биле много прихватљивије, не постављајући непотребна ограничења. Сагледали бисмо и постојеће предности. Проблем старења је више од насталих физиолошких промена, обухвата мењање ставова и одговора на свет око нас. С обзиром на то да постоје различити обрасци старења, не постоји типично понашање карактеристично за остареле особе. Старост није намет, који особа треба пасивно да поднесе, већ ситуација којом треба владати. Процес старења одређен је претходним животним искуством, околностима у којима се особа налази и њеним плановима за будућност.

Истраживања су показала да код 20 одсто светске популације старије од 60 година постоји нека врста психичких поремећаја, попут анксиозности, депресије или деменције, као и акутних конфузних стања или делиријума.

У старости су соматско и ментално здравље међусобно условљени више него у другим животним добима. Понекад је довољна мала промена, попут благог скока температуре, па да дође до узнемирености и акутно конфузног стања. То може да изгледа као да је здрава особа одједном упала у деменцију, што најчешће није случај. Просто, људи у старости могу постати преосетљиви на било какве промене.

То може бити разлог зашто многи све доживљавају драматичније него пре. Неким старијим особама средина често “залепи етикету” да су хипохондри, међутим наша саговорница објашњава да је логично да буду више окренути себи будући да проводе више времена у самоћи, па “ослушкују” свој организам.

Код многих најчешће заиста постоје здравствени проблеми, они нису измишљени. На психу у том животном добу највише утиче губитак слуха, по правилу у већој мери него губитак вида.

Тешко се прихвата слушни апарат, упркос томе што је он услов за квалитетан живот.

Људи с годинама тешко прихватају нове околности и почиње да их хвата бојазан од тешке болести, губитка партнера, самоће, зависности, социјалне угрожености и смрти, која је, у суштини, у основи свих страхова.

Од тога колико је нека личност отпорна на промене зависи да ли може сама да превазиђе кризу нпр. после смрти супружника или јој је потребна помоћ.

Ознаке