Почетна » Стари су и у болести дискриминисани
Порука +

Стари су и у болести дискриминисани

 

 

Ниједна професија није лишена предрасуда и стереотипа, па ни медицинско особље или лекари

 

Иако се успех савремене медицине мери, између осталог, и у напорима да се продужи људски век и повећа квалитет живота старијих особа, често наилазимо на парадокс. Наши старији суграђани и суграђанке неретко се налазе у неравноправном положају у систему здравствене заштите.

Важно је знати да дискриминацију може извршити свако, па и лекари, особе којима највише верујемо и од којих очекујемо подршку и помоћ. Ниједна професија није лишена предрасуда и стереотипа. Томе претходи незнање, али и одрастање у систему вредности који старије особе ставља у контекст некорисних за друштво. Нажалост, разлог дискриминације је често врло баналан – недостатак васпитања. Не треба да зачуди кад вам се и медицинско особље дрско обрати коментарима „немате паметнија посла него да долазите сваког дана“, „вала сте се и наживели“, „шта кукате кад вам је 70 година“ или „толико младих чека на преглед, шта сад ви хоћете“.

Стереотипи су разлог и што им се приписује да су обавезно болесни, беспомоћни, сенилни или заборавни. Истина је да са 70 не можете бити активни као са 20 и да су вам много чешће потребни здравствена заштита, нега и подршка. Али болест није нужан део старења. Сваки период живота носи собом и вредности и лепоту и свако има право да ужива у својим годинама. Ако се болест деси, сви имамо право на једнаку здравствену заштиту, без обзира на године.

Лекар је дужан да вас с једнаком пажњом прегледа и лечи, упути на специјалистичке прегледе, уколико је то неопходно, прими на болничко лечење и – поштује. Нико нема право да вам спочитава године, процењује да сте се „наживели“ или оптужује да у чекаоницама правите гужву.

Сви наши старији суграђани и суграђанке треба да знају да дискриминација није само кад вам неко учини нешто неприхватљиво због година, него и кад неко пропусти да учини оно што је неопходно, кад вам ускрати право које вам припада, па и право на квалитетну здравствену заштиту.