Почетна » Старије маме боље од млађих
Занимљивости Вести У жижи

Старије маме боље од млађих

„Психолошка зрелост“ старијих мајки има позитиван утицај на развој и благостање детета, показује истраживање објављено у Европском журналу развојне психологије.

Како је наведено, деца чије су мајке старије имају мање проблема с емоцијама и понашањем. Такође, та деца трпе мање грдње или физичког дисциплиновања од оне чије су мајке раније родиле. Истраживачи су испитали односе 4.741 мајке и њихове деце у Данској, након што је објављено да је старосна доб рађања у порасту у развијеном свету.

Студија је показала да су добробити старије маме видљиви све до адолесцентског периода. Тако су деца старијих мајки била вербално и друштвено способнија од својих вршњака чије су мајке млађе, без обзира на социјални статус, образовање и друге спољне факторе.

– Знамо да људи с годинама постају ментално флексибилнији и толерантнији, и сами се боље емотивно развијају – каже професор Дион Сомер.

Како он каже, то је разлог због ког млађе мајке чешће посежу за физичким кажњавањем или грдњом. То је врло значајно до 15. године живота, након чега се није уочила разлика у томе како деца реагују на било који вид кажњавања родитеља.