Почетна » Стен Фелдер (64): Авантура чува брак
Моја прича

Стен Фелдер (64): Авантура чува брак

Своју дирљиву животну причу специјално за магазин Пензија поделили су супружници из Мичигена, Џенет (61) и Стен (64) Фелдер. Имају двоје деце и четворо унучића који живе широм Америке

– Често одлазимо у ресторане. Неки су ексклузивни, неки сасвим обични, неки прави породични, други модерни. Али, један ресторан нам је остао у посебном сећању. Тако за наш магазин Пензија почиње разговор Џенет Фелдер. – Стен и ја смо за време меденог месеца, негде на путу ка Нијагариним водопадима, пожелели да поједемо стари добри хамбургер.

Зауставили су се код првог ресторана и поручили оброке. Међутим, Џенет је пожелела да у оброк који је обухватао хамбургер, помфрит и кока-колу унесе једну измену – да дода поховани лук. Конобарица им није изашла у сусрет, уз објашњење да не може да комбинује састојке већ да је поруџбина таква каква је – непроменљива.

– Фраза „поруџбина је поруџбина“ је током година брака и заједничког живота постала нека врста нашег тајног кода. Кад год бисмо сретали ригидне људе крутих ставова, само бисмо се насмешили једно другом и изговорили нашу шифру: „Поруџбина је поруџбина!“ – објашњава Џенет. И не само то, постала је метафора за наш брак. Захваљујући том случајном сусрету с конобарицом на почетку нашег заједничког живота, научили смо да не дозволимо ни животу ни другим људима да нам намећу границе и захтеве.

Наизглед, рекло би се да су Џенет и Стен живели смирен, удобан живот. Али њих двоје су још као млад пар решили да замене удобност за авантуру и неизвесност.

– Свадбу смо испланирали за само два месеца и при том одлучили да се преселимо готово 1.000 километара далеко од куће, у Њу Џерси. Били смо веома млади, Џенет је било 19, а мени 23 године. Оставили смо породице у Мичигену и отиснули се у авантуру – присећа се Стен. – Био је то храбар потез, али никад нисмо зажалили.

У Џерсију су провели две узбудљиве године. Стално су одлазили у Њујорк да уживају у представама на Бродвеју, знаменитостима града попут Кипа слободе и Емпајер стејт билдинга, а нарочито су волели да прате напредак градње некадашњих симбола Њујорка, чувених „близнакиња“ које су срушене 9. септембра 2001. године.

Вратили су се у родни Мичиген где је Стен добио посао менаџера продаје у компанији у којој је радио као тек свршени студент.

– То је заправо и место где смо се упознали. Стен је дипломирао на Michigan State University, а ја сам била на летњем распусту на Ferris State University који сам похађала. Запослили смо се у истој компанији – разнежила се Џенет.

Стен је потом пронашао посао у другом граду, у рекламној агенцији, потпуно мењајући каријеру.

– Добили смо сина Дејва, упознали сјајне пријатеље, али нас место поново није држало. Преселили смо се у следећи град, опет сам напредовао у послу и почели смо да уживамо у путовањима по Европи: Португал, Бриж, Амстердам, али и по нашој Америци – присећа се Стен.

Након девет година добили су прилику да купе агенцију за коју је Стен радио. Тако је 1. децембра 1994. основана Felder Communications група. Посао је цветао, али су се њих двоје све више удаљавали.

– У једном тренутку сам имала утисак да ћемо се растати – с тугом се присећа Џенет. – Пуно сам радила, али и водила рачуна о деци, док је Стен био у потпуности окупиран послом и вођењем фирме. Бог нам је сломио срца и бацио нас на колена – додаје Стен. – Потражили смо помоћ брачног саветника, а ту су били и бројни пријатељи који су нам помогли да превазиђемо тај тешки период.

Осим тога што саветују брачне парове који се суочавају с кризом и проблемима у браку, веома су активни у локалној цркви. Овог пута је Џенет била иницијатор:

– Никада нисам јурила каријеру, али ми је Бог подарио дивне прилике у животу – искрена је Џенет.

Радила је готово 20 година у школству, као асистент у настави за децу с посебним потребама. Чак 11 година је посветила само једном ученику, с којим је радила од његовог другог основне. Обучавала се и усавршавала широм Америке: од Вашинготна до Калифорније, како би на најбољи начин могла да помогне овом ученику. Џенет и Стен поручују да каријера може веома да заокупи човека и одвуче га од правих вредности. Иако пословни успеси доносе материјалну добит и сатисфакцију, умеју да нас исцрпе и удаље од породице. Фелдерови поседују предиван Harley Davidson којим путују по целом америчком континенту.

– Ништа нас не зближава као кад се Џенет привије уз мене на нашем мотору и лагано јездимо ауто-путем. Имали смо разне хобије и заједничке активности, али наша путовања мотором, макар то била и краћа вожња, моментално нас повежу – каже Стен.

Само овог лета мотором су прешли више од 13.000 километара возећи кроз Мичиген и Вирџинију. Иако су ушли у пету деценију брака, заједнички живот им је и даље узбудљив и пун забаве. За крај поручују:

– Бог је био благонаклон према нама и показао нам на време да свако има слободу да доноси изборе, мења одлуке и „поручује“ од живота оно што жели! Нас двоје смо убеђени да „поруџбина“ може да буде баш све што пожелимо, и то је наш однос према животу који нас је довео овде где смо – поручује овај пар из Америке.

Пише Александра Димић