Почетна » Стевија умањује метаболичка обољења, укључујући и гојазност
Здравље Вести

Стевија умањује метаболичка обољења, укључујући и гојазност

Фото: Пиксабеј

Природни заслађивач, настао из биљке стевија ребаудиана, постао је веома популаран, а научници су новим открићем потврдили досадашње тврдње да је екстракт ове биљке здрава замена за шећер.

Истражујући екстракте стевије реаудиане, научници из Мексика желели су да сазнају све фармаколошке и терапеутске ефекте ове биљке, а посебну пажњу посветили су утицају стевије на метаболизам. Истраживањем, научници су дошли до закључка да исти састојци који чине биљку слатком, помажу код лечења метаболичког синдрома. У експерименту, пацови који су уместо шећера, добијали храну богату стевијом, имали су мањи апетит и губили су на тежини.

Такође, показано је да екстракти из биљке могу бити природан лек у борби са гојазношћу, дијабетесом, хипертензијом и дислипидемијом. Сама биљка, између осталог, садржи неколико фитохемикалија, укључујуи феноле и флавоноиде који топе масне наслаге. Студија јесте обећавајућа, а аутори кажу да је потребно још истраживања, како би открили како механизам стевије заправо функционише.