Почетна » Стисак руке, загрљај и разговор
Порука +

Стисак руке, загрљај и разговор

Дигитална револуција је у великој мери променила свет, посебно у погледу начина комуникације. Комуницирамо неким „паметним“ телефонима, мејловима, СМС порукама, путем различитих интернет програма, на друштвеним мрежама. Све чешће користимо поједностављен језик, скраћенице разумљиве само одређеним друштвеним групама, глобализоване изразе, различите слике с апликација… И што више начина и канала комуникације имамо, чини ми се да се понекад не разумемо довољно, поготово међугенерацијски. Данас, више него икад, сваки стисак руке, загрљај и разговор, гледајући се међусобно у очи, добија додатну вредност. Враћамо смисао и емоцију комуникацији која је често лишена људскости и емпатије. Увек инсистирам на догађајима где ћемо се окупити, разговарати, размењивати знања и искуства и помагати једни другима. Поготово кад говоримо о међугенерацијској сарадњи јер наши најстарији суграђани и суграђанке често не користе паметне телефоне, немају приступ интернету и онлајн свету. Ако се сретнемо и разумемо, мање су могућности да мисли остану недоречене. Зато користим сваку прилику да организујем, али и да идем на догађаје где ћу се видети с људима различитих генерација и где ћу имати прилику да нашим најстаријим суграђанима укажем на њихова права и како да их заштите и остваре.

Недавно је Повереник за заштиту равноправности учествовао и на Сајму за треће доба где је наш тим правника разговарао са свима којима је савет био неопходан. Такође, наши сениори могли су и да поднесу притужбе због дискриминације уз помоћ запослених у институцији на чијем сам челу. Радо подржавам све активности које се баве изазовима старења. Али оно што увек поручујем јесте да то нису места на којима треба да се окупљају искључиво старији. То су места где би требало да долази и што већи број младих, јер су овакви догађаји значајни и за њихову будућност како би на старење гледали отвореног срца и ума. Међугенерацијска сарадња није само хуманост, то су поставке на којима почива свако здраво и толерантно друштво, па и наше. Дигитални свет јесте нешто другачији, али није променио значај међугенерацијске солидарности и сарадње, и у њему све генерације треба да се разумеју и живе складно.

Република Србија има добре механизме за заштиту од дискриминације и Повереник за заштиту равноправности, као централна институција у овој области, има немерљив значај за сваког нашег грађанина и грађанку. Али против дискриминације и насиља боримо се и културом, уметношћу, спортом… Наши најстарији нам такве лекције често држе кроз учешће на различитим манифестацијама. А и та електронска комуникација… Потребно је само мало воље и времена да нашим старијим члановима породице објаснимо како се користи. То је најмање што можемо да учинимо за сву мудрост, искуство, знање и љубав коју смо од њих добили.