Почетна » Штите СРЦЕ, богате су витамином Ц и сјајан су природни диуретик: Ротквице су највеће пролећно благо
Здравље Вести

Штите СРЦЕ, богате су витамином Ц и сјајан су природни диуретик: Ротквице су највеће пролећно благо

Фото: Пиксабеј

Ротквице се сматрају природним диуретиком који подстиче избацивање вишка течности из организма. Као такве оне су савезник у превенцији инфекција уринарног тракта, ублажавају бол и осећај пецкања код мокрења, чисте бубреге, а многи верују да ублажавају и проблеме са хемороидима.

Ови љуткасти, црвени плодови богати су влакнима, витамином Ц, фолном киселином, калијумом, а садрже врло мало калорија. Одличан су савезник у детоксикацији, као и настојању да се смањи телесна тежина.

С обзиром на то да су богате витамином Ц, сматра се да редовно конзумирање ротквица може да се одрази и на стварање бољег имунитета. Истовремено оне јачају срце и регулишу ниво шећера у крви.

Конзумирање ротквица може утицати на кардиоваскуларни систем јер захваљујући својим хранљивим вредностима оне могу помоћи у снижавању холестерола и регулацији крвног притиска, као и нивоа шећера у крви.

Висок постотак воде у ротквицама доприноси одржавању хидрације коже, па су оне чест састојак различитих крема за опоравак суве коже, борбу против осипа као и оштећене коже.