Почетна » Стиже олакшање: Јесен умирује мигрене
Здравље Вести

Стиже олакшање: Јесен умирује мигрене

За оне који пате од мигрене и кластер главобоље јесење дневне температуре су идеалне, јер им проређују нападе главобоље.

Сасвим је супротно када су високе температуре и врућине, јер су топлота и физичке активности које повећавају температуру тела, снажан окидач за појаву бола у глави.

Докторка Анђела Гавриловић, неуролог Клиничко-болничког центра “Звездара”, каже да топлота само по себи није довољна да покрене напад главобоље, већ до ње долази када постоји бар још један узрок:

– То су најчешће дехидратација, нагле промене атмосферског притиска, висока влажност ваздуха, предуга изложеност дневној или директној сунчевој светлости, изложеност мирисима парфема или крема за сунчање, прескакање оброка, лекова…

Наша саговорница посебно истиче значај дехидратације, јер када организму недостаје течности значи да у крвотоку нема кључних електролита, попут хлора и натријума који спречавају нападе главобоље.

– Високе спољне температуре могу да утичу и на ниво хормона у мозгу, што повећава учесталост и интензитет мигренске и других примарних главобоља – каже др Гавриловић. – Иако сунчева светлост помаже у производњи витамина Д – што доводи до побољшања расположења – повишене температуре могу да повећају количину расположивог серотонина у мозгу што, такође, погодује појави мигренског напада.