Почетна » Стоп дискриминацији
Порука +

Стоп дискриминацији

Не дозволите да вам објашњавају да је ваше време прошло. Оно траје и имате право на достојанствен живот

 

Иако животно искуство које стичемо годинама нема цену, у старости смо, нажалост, често потцењени због предрасуда, стереотипа, искључености из друштва, неправедног поступања, дискриминације, а ни насиље није реткост. Ако на године старости додамо и било који облик инвалидитета, квалитет живота драстично опада. Лакше постајемо жртва дискриминације која иде руку под руку с ризиком од сиромаштва и социјалне искључености. Из тог зачараног круга се тешко излази, а чини нам се да у „озбиљним“ годинама за то немамо довољно снаге и подршке.

Просечна старост наших грађана и грађанки с инвалидитетом је 67 година и међу њима је нешто више жена. Ови подаци само наговештавају да је најстарији део популације у великом ризику од вишеструке дискриминације – због година живота, инвалидитета, здравственог стања, пола. То поткрепљује и искуство Повереника за заштиту равноправности. Управо су особе с инвалидитетом и жене прошле године најчешће подносили притужбе због дискриминације.

Не треба да заборавимо ни наше грађане и грађанке с инвалидитетом који не припадају групи старијих, али су корисници пензија. Иако би велики број грађана могао да обавља посао који је прилагођен облику и степену инвалидитета, они често бивају маргинализовани, те је тек њих четири одсто укључено у тржиште рада. Ипак, у најнеповољнијем положају су особе с менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама које често немају неопходну подршку.

Пред нашим друштвом су велики изазови, посебно ако имамо у виду демографску структуру. За почетак сви морају бити информисани о својим правима и свима морају бити доступне услуге подршке. Како за оне који живе у милионским градовима, тако и за све који живе у руралним срединама.

Неретко нас више заболи погрдна реч и неразумевање него немогућност остваривања неког права. Било би добро да бар на тренутак „заменимо ципеле“ и покушамо да замислимо свакодневицу особа с инвалидитетом. Готово је немогуће пребројати све препреке с којима се свакодневно суочавају: од архитектонских баријера, честог ускраћивања здравствених услуга, проблема на које наилазе приликом употребе градског превоза, изолације, до презривих погледа на улицама. Право које вам закон гарантује нико нема право да ускрати. Не дозволите да вам објашњавају да је ваше време прошло. Ваше време траје и имате право на достојанствен живот. Пријављивањем дискриминације не чините добро само себи, него и својој деци, рођацима, пријатељима, друштву у целини. За бољу будућност свих нас.

И још једна важна информација за све читатељке и читаоце Пензије – Повереник за заштиту равноправности пружа услуге без баријера. Тим на чијем сам челу изаћи ће вам у сусрет и помоћи да поднесете притужбу због дискриминације. Довољно је да нам се обратите телефоном, писмом, мејлом, дођете у наше канцеларије или да се обратите удружењима особа с инвалидитетом и затражите да контактирају с нама у ваше име.