Почетна » Стрес главни кривац за мањак сна код особа старијих од 60 година
Психолог Вести

Стрес главни кривац за мањак сна код особа старијих од 60 година

Различите врсте стреса различито утичу на сан.

Стрес повезан са послом био је повезан са трајним проблемима спавања, док је стрес који није био повезан са послом предвиђао више проблема са спавањем у будућности.

Истраживања су показала да како старимо, наш сан слаби. А према новој студији спроведеној у Финској, постоји једна ствар због које многи одрасли у својим 60-има не спавају, а то је стрес.

Како стрес утиче на сан код старијих особа?

Истраживачи су желели да процене како различите врсте стреса утичу на сан старијих особа који су били близу пензије.

У првој студији учествовало је више од 2.700 одраслих. Посматрали су се фактори попут физичких и менталних радних услова, стресних животних догађаја и равнотеже између пословног и приватног живота.

Додатна популацијска студија на скоро 4.000 људи открила је да је више од половине мушкараца у 60-има и 70 одсто жена пријавило проблеме са спавањем у последњих месец дана.

„Што је запослени имао више радних и нерадних стресора, то је више проблема имао и са спавањем,- рекла је професорка психологије и коауторка студије Мариана Виртанен.

Истраживачи су такође приметили да различите врсте стреса на различите начине утичу на сан. Стрес повезан са послом, на пример, био је повезан са трајним проблемима спавања, док је стрес који није био повезан са послом предвиђао више проблема са спавањем у будућности. Радни услови такође су били повезани са квалитетом сна, а лошији услови значили су и лошији сан.

Шта би требало учинити?

Ови резултати наглашавају важност равнотеже између пословног и приватног живота, нарочито током стресних периода.

Такође, предузимање других корака за ублажавање стреса само ће користити хигијени спавања. Било да то значи започети активност која смањује стрес попут медитације или јоге, узимање додатка исхрани за ублажавање стреса или направити веће промјене у животу како бисте се решили онога што вам ствара стрес.

Ознаке