Почетна » Строго чувана тајна: Рецепт за војнички пасуљ
Исхрана Вести

Строго чувана тајна: Рецепт за војнички пасуљ

Свако ко је појео и једну кашику војничког пасуља, тврди да лепши укус јела не постоји, ми вам доносимо оргиналан рецепт.

Сви који су служили војску у старој Југославији и дан данас се са сетом сећају ЈНА војничког граха или пасуља. Сада, захваљујући специјалном кувару објављеном на на сајту ЈНА кувар, и цивили могу да уживају у јелима из војничког казана.

ЈНА кувари препоручују да се пасуљ све до запржавања не сме мешати.

На сајту ЈНА кувар могу се наћи бројни рецепти за јела која су била доступна војницима Југословенске народне армије укључујући разне супе, чорбе, јела од рибе као и јела од меса.
Рецепт и припрема:

Изабрани пасуљ потопити у хладну воду, водећи рачуна да има довољно воде да пасуљ не упије цео када набубри количину воде и остане сув. Држите потопљени пасуљ на хладном месту и оставите да се намаче 1-3 сата.

Затим оцедите воду у којој је натопљен пасуљ, а пасуљ ставите у одговарајућу суд, прелити хладном водом да потоне и кувати 10-15 минута, па воду оцедити и прелити врелом да потоне, додати половину ситно исецканог црног лука и оставити да се крчка уз повремено доливање топле воде.

У половину загрејане масноће додати остатак ситно исецканог црвеног лука и шаргарепе исечених на мање коцкице или изрендане и све заједно пржити да мало порумени. Када је пасуљ напола скуван, додајте пропржени лук и шаргарепу, суву паприку, претходно намочену два сата у хладној води, и ловоров лист.

Загрејте преосталу масноћу, додајте брашно и пржите да мало порумени. Када брашно порумени искључити ватру и одмах додати изгњечени и ситно сецкани бели лук и паприку у праху и све добро измешати.

Када пасуљ омекша, додати додатак у јело, посути и пржити припремљеним тестом уз стално мешање пасуља да се тесто не би грудвило. Пасуљ са запршком кувајте још 20 минута, па угасите ватру, додајте млевену паприку, ситно сецкани першунов лист, пробајте и посолите по потреби.

Пасуљ се може послужити као самостално јело или као прилог уз шницле од сира, ц́уфте, динстану јунетину, кувану сушену свињетину и слично. Поделити кутлачом од 5дл.