Почетна » Стручњаци апелују: Није безбедно јести проклијали кромпир – пун је токсина
Нутрициониста Вести

Стручњаци апелују: Није безбедно јести проклијали кромпир – пун је токсина

Зелена боја кромпира обично потиче од хлорофила који је, иако није отрован, показатељ да постоји вишак концентрације гликоалкалоида и да такав кромпир не треба јести…
Пре него што скувате зелени или проклијали кромпир не би било лоше проверити шта стручњаци имају да кажу о његовој здравственој исправности.
Кромпир садржи врсту природног токсина који у већој количини може изазвати мучнину након конзумирања. “Кромпир садржи две врсте гликоалкалоида, природне токсине, зване соланин и чаконин. Иако се природно налазе у кромпиру, њихова концентрација је највећа у удубљењима, проклијалим врховима и зеленој кори”, каже Лаурен Харис-Пинкус, ауторика књига о здравој исхрани.

Зелена боја кромпира обично потиче од хлорофила који је, иако није отрован, показатељ да постоји вишак концентрације гликоалкалоида и да такав кромпир не треба јести. “Свежи кромпир не би требало да буде проклијао нити да има било какву зелену нијансу на кори”, каже Харис-Пинкус.

Ако се зелена боја јавља без клијања, тада та промена боје може бити показатељ кварења. Ако кора кромпира изгледа зеленкасто или ако има проклијалих изданака, мораћете кромпир да очистите или баците зависно од тога колика површина је захваћена.

Зашто није безбедно јести проклијали кромпир?

Клијање је показатељ да су нивои токсина превисоки и кромпир више није безбедан за конзумацију. Према речима Диане М. Пеи, сертификоване стручњакиње за информације о отровима на Поисон.орг, соланин и чаконин могу изазвати симптоме као што су повраћање, болове у стомаку, неправилну столицу, дијареју, главобољу, црвенило коже, збуњеност и грозницу. Симптоми се обично јављају кроз неколико сати, али у неким случајевима може потрајати и до једног дана.

Како смањити токсичност или уклонити клице с кромпира?

Најбољи и набезбеднији начин је потпуно избацивање кромпира који садрже зелене мрље или клице. “Нажалост, кување не уништава лоша једињења у кромпиру, зато није препоручљиво припремати или јести проклијали кромпир или онај са зеленим деловима”, каже Харис-Пинкус. “Међутим, вероватно је у реду јести кромпире који су проклијали ако можете да одрежете целу клицу и све зелено обојене делове кромпира и ако нису наборани и смежурани’, додаје. Осим тога, посебно пажљиви треба да будете ако једете кромпир с кором, јер су управо ту наталожене највеће количине токсина.

Како правилно складиштити кромпир?

Према речима стручњака, за почетак, ако можете, избегавајте куповину веће количине кромпира, радије купујте само онолико колико вам је потребно и тиме избегните непотребно кварење. “Вишак кромпира чувајте на хладном и тамном месту и свакако пазите да их држите подаље од лука, који отпушта материје које могу проузроковати брже клијање кромпира”, саветује Харис-Пинкус.

Избегавајте високе температуре, држите их подаље од кухињских апарата и пазите да буду даље од директне сунчеве светлости. Прекомерно излагање светлу проузрокује накупљање соланина који кори даје зелену боју.

Такође, избегавајте да кромпир стављате у фрижидер или замрзивач јер ниске температуре проузрокују претварање кромпировог скроба у шећер, што резултира слатким укусом и променом боје приликом кувања.