Почетна » Стручњаци открили, да ли је паметно дремати поподне?
Савети стручњака Вести

Стручњаци открили, да ли је паметно дремати поподне?

Beautiful woman sleeping in white bed

Неки обожавају да дремну поподне, а други сматрају да ће им поподневна дремка ометати сан ноћу. Ево шта кажу стручњаци.

Иако постоје докази да је поспаност током дана рани знак поремећаја сна или лошег здравља, поподневне дремке су добре за многе људе. После дремке ћете бити буднији, боље ћете се концентрисати, имаћете бољу координацију, краће време реакције, боље логичко размишљање, памћење, расположење и контролу емоцију. Постоје и неки докази да поподневно спавање може да снизи крвни притисак код неких људи. Али, знајте да поподневне дремке не могу да вам помогну да надокнадите лоше спавање ноћу.
Такође, избегавајте да поподне спавате дуже од 30 минута јер ћете у супротном бити још поспанији након буђења. Избегавајте и да спавате у касно поподне јер у том случају можда увече нећете моћи да заспите. Мишел Олајт, психолог Поподневне дремке могу да буду веома корисне, да вам помогну да будете одморнији, буднији, да боље памтите и будете расположенији. Поподневна дремка је важнија него што мислитеКолико траје идеална поподневна дремкаПоподневна дремка се игра вашим мозгом И она је сагласна да не треба да спавате дуже од 30 минута, да не бисте омели ноћни сан. Одрастао човек би требало да спава између седам и девет сати да би мозак и имунитет нормално функционисали, а тиме се смањује чак и ризик од саобраћајних несрећа и хроничних здравствених проблема, тврди психолог. Она истиче да сталан умор током дана може да буде знак неког недијагностикованог здравственог стања, те да би требало да одете код доктора. Рејмонд Метјуз, научник који истражује сан „Ако ме неко пита да ли би требало да спава поподне, рекао бих: ‘Да'“. Одрасли људи обично разматрају дремку само ако су баш уморни, а најбоља контрамера за умор је спавање.
Он истиче да је спавање поподне добро ако увече треба да будете будни дуже, али је то лоша ствар ако планирате да увече спавате у уобичајено време. Такође, ако дуго спавате поподне, после тога ћете бити ужасно ошамућени, па се опет истиче да поподне не спавате дуже од 30 минута. Џенифер Заслона, научница која истражује сан Ова научница сматра да не би требало да спавате поподне, већ је потребно да током ноћи спавате довољно. Штавише, тврди да постоје неки докази да редовне дремке дуже од сат времена могу негативно да се одразе на здравље. Са друге стране, дремка може да буде од користи, посебно ако вам није добро, нисте довољно спавали или сте лоше спавали. У тим случајевима, спавање поподне итекако је корисно за здравље. У рано после подне, наш унутрашњи сат шаље слабији сигнал за будност, што је разлог зашто смо поспанији после ручка, посебно ако се током ноћи нисмо наспавали. Стручњаци саветују да слушате своје тело – ако сте поспани, обично вам је потребно више сна.