Почетна » Стручњаци сагласни: Ово поврће је најбоље за снижавање крвног притиска
Кардиолог Вести

Стручњаци сагласни: Ово поврће је најбоље за снижавање крвног притиска

Повишен крвни притисак може да доведе до повећаног ризика од болести срца и можданог удара.

Како би снизили крвни притисак, људи ограничавају унос натријума, вежбају и једу намирнице које су здраве за срце, укључујући и поврће.
Поврће је препуно здравих нутријената и природно има низак удео натријума. Одређене врсте поврћа добар су извор калцијума, магнезијума и калијума, три минерала која помажу у одржавању здравог крвног притиска. А постоји једно поврће које се сматра посебно корисним у контроли крвног притиска. Реч је о цвекли.

Цвекла је једна од најбољих намирница које можете јести ако имате висок крвни притисак. Здрава је за срце, има врло мало натријума, нема додате шећере и засићене масноће, а садржи калцијум, магнезијум и калијум. Уз то, у њој су и дијетални нитрати.

Подаци добијени клиничким испитивањима показују да испијање сока од цвекле може да помогне у смањењу крвног притиска. Метаанализа обављена у часопису Фронтиерс ин Нутритион показали су да је испијање сока од цвекле у распону од три до 60 дана побољшало систолички крвни притисак међу испитаницима.

А према резултатима истраживања објављеног у часопису Јоурнал оф тхе Ацадемy оф Нутритион анд Диететицс, конзумација поврћа богатог нитратима, попут цвекле, нуди позитиван учинак на мерење крвног притиска код младих одраслих особа.