Почетна » Стручњаци тврде: Пет врста поврћа највише помажу после 50. године
Нутрициониста Вести

Стручњаци тврде: Пет врста поврћа највише помажу после 50. године

Поврће је увек прво на листи намирница које препоручују нутриционисти.

Обезбеђује телу витамине, минерале, фитонутријенте и друге супстанце које помажу у борби против разних болести, угљених хидрата и протеина. Поврће може помоћи у борби против одређених болести повезаних са старењем.

Истраживања су показала да је повећани унос поврћа, посебно зеленог, најбољи начин да побољшате своје здравље у било којој доби, а посебно након 50. године. Ових пет врста поврћа ће вам помоћи да уживате у животу пуним плућима и у старости, па их што пре укључите у свој свакодневни јеловник.

1. Спанаћ

Спанаћ садржи витамин А и каротеноидне пигменте лутеин и зеаксантин, а ове супстанце играју важну улогу у заштити ока од оштећења изазваних излагањем сунцу и променама на оку изазваним старењем. Имаћете користи за здравље очију без обзира да ли једете спанаћ свеж, конзервиран или замрзнут.

2. Кељ

Кељ је поврће са ниским садржајем оксалата и богато калцијумом. Оксалати су супстанце које спречавају апсорпцију калцијума, па је стога поврће које је истовремено богато калцијумом и „сиромашно“ оксалатима кључно за здраве кости. Адекватан унос калцијума и витамина Д је кључан за изградњу и одржавање јаких костију. После 50. године, минерална густина костију почиње да се значајно смањује јер процес разградње превазилази процес изградње костију. И то нас чини склонијим болестима као што је остеопороза. Ако не волите да додајете кељ у салатама, покушајте да од њега направите чипс тако што ћете листове кидати на мање комаде, попрскати их маслиновим уљем и запећи у рерни док не постану хрскави. Друга опција је да додате кељ у смутије које припремате за доручак или ужину.

3. Зелена салата

Уврежено је мишљење да зелена и ајсберг салата немају велику нутритивну вредност, али је то потпуно погрешно. Различите врсте зелених лиснатих салата садрже приличну количину витамина А, калијума и влакана. А с обзиром на то да зелену салату воле готово сви, да је доступна и приступачна, то је заправо најлакши начин да повећате конзумирање поврћа. Осим тога, зелена салата садржи мање од 10 калорија по шољици, па је погодна и за одржавање оптималне телесне тежине, што постаје све теже након 50. године. Поред припреме салата, покушајте да користите листове зелене салате за припрему такоса или пролећних ролница.

4. Броколи

Анти-инфламаторна дијета је најбољи начин да заштитите зглобове, а броколи вам може помоћи у томе. Садржи супстанцу која се зове глукозинолат, а према истраживањима из 2017. глукозинолати могу да спрече уништавање хрскавице и тако заштите зглобове. Унос броколија можете повећати на различите начине, било да га умачете у сос, додајете у супе и чорбе или у преливе за тестенину.

5. Блитва

Последње поврће на овој листи је блитва. Тамнозелено лиснато поврће у такозваној МИНД дијети препоручује се као храна коју треба конзумирати сваки дан. МИНД дијета почива на темељима ДАСХ и медитеранске дијете са додатним нагласком на храну која је повезана са бољим когнитивним функцијама и одложеним когнитивним падом. Насумично контролисано испитивање исхране МИНД, објављено 2021, потврђује да тамнозелено лиснато повре (које представља окосницу исхране) има висок заштитни ефекат против болести повезаних са старењем, као што су деменција и Алцхајмерова болест.