Почетна » Суперхрана будућности – млеко од инсеката
Занимљивости Исхрана

Суперхрана будућности – млеко од инсеката

Једна јужноафричка компанија у продају је пустила посебну врсту млека под називом „ентомлеко“, које је направљено од узгојених инсеката. „Ентомлеко“ се рекламира као суперхрана будућности. „Ентомлеко је одржива, природна, хранљива и укусна намирница без лактозе. То је алтернативни млечни производ будућности“, наводи компанија Gourmet Grubb на својој интернет страници.

Компанија тврди да њихово млеко има лековита својства, и да је код њега најбоље то што је богато протеинима и минералима, нарочито гвожђем, цинком и калцијумом. Иначе, пре две године на тржишту се појавио сличан производ, млеко од бубашваба које се сакупља од посебне врсте тог инсекта пореклом са Хаваја. Производ, међутим, није стекао неку посебну популарност и није се у већим количинама нашао на полицама супермаркета, како због непривлачног назива тако и због недовољне истражености. Једно истраживање спроведено у Индији 2016. године открило је да млеко бубашваба садржи три пута већу енергетску вредност него иста количина крављег млека.

– Немамо научне доказе да је ова намирница стопроцентно безбедна за људску исхрану -саопштио је тада главни аутор истраживања Субраманијан Рамасвами.