Почетна » Суплементи изазивају алрегије, будите веома опрезни
Фармацеут Вести

Суплементи изазивају алрегије, будите веома опрезни

У ординацијама алерголога очигледне су последице неселективног и претераног узимања витамина и минерала „на своју руку“, нарочито од почетка епидемије ковида 19. Многи сада траже помоћ пошто су увидели да им одређени суплементи, или лекови које су узимали превентивно, узрокују алергијску реакцију.

Повећање броја пацијената који траже помоћ алерголога пропорционално је порасту потрошње разних препарата и витамина за јачање имунитета. Анализа тржишта показала је да је потрошња ових препарата од почетка епидемије порасла неколико пута.

Некритички се пију разни „додаци исхрани“, што је довело до пораста алергија. Али, на снажну реакцију организма нису остали имуни ни они који су вишеструко повећали унос воћа и поврћа, јер и међу овим намирницама има оних које изазивају алергијски одговор или појачавају осетљивост на полене биљака.

Доктор Жикица Јовичић, алерголог и имунолог Универзитетског клиничког центра Србије, каже да практично сви лекови и помоћна лековита средства могу да изазову алергијске реакције:

– Како у састав таблете улазе бројне супстанце тa алергијска реакција може да се јави како на активну супстанцу, на пример неки антибиотик или жељени витамин, или на помоћне супстанце. Сама алергијска реакција на лек или помоћно лековито средство, активну или помоћну супстанцу, не разликују се по клиничком испољавању и тежини – објашњава др Јовичић.

Они који су алергични на неки од суплемената или лекова, најчешће, како напомиње др Јовичић, имају промене на кожи у форми копривњаче. Није ретко ни да дође до отока слузокоже ждрела, отежаног дисања, гушења и пада притиска.

– Често пацијенти нису свесни да препарати витамина и минерала могу да изазивају алергијске реакције, па их уобичајено прeскоче да наведу када их питамо о лековима које су узимали пре настанка алергијске реакције – каже др Јовичић. – О алергији на помоћне супстанце можемо да говоримо уколико пацијент, примера ради исти антибиотик толерише од једне фармацеутске куће, а при узимању истог од друге фармацеутске куће развија алергијску реакцију. Пракса је показала да пацијенти алергични на помоћне супстанце обично имају алергију на више лекова.

Када је о алергијама на воће и поврће реч, и оно може да узрокује реакцију, која се не разликује по клиничком испољавању од алергијских реакција на друге супстанце.

– Алергије на воће и поврће могу да се испоље после неколико минута до неколико сати, најчешће сат до два – каже др Јовичић. – По интензитету могу да буду благе, али и тешке животно угрожавајуће реакције. Међу воћем и поврћем највећи алергени потенцијал има коштуњаво воће: кикирики, лешници, бадеми. По учесталости од воћа су најчешће алергије на киви, јабуке, брескве крушке, диње, банане, а од поврћа тиквице, краставци, бундева… процењује се да се ове алергије јављају код три одсто популације. Инако имају потенцијал пестициди најчешће не изазивају алергијске реакције, али имају многе друге нежељене ефекте на људско здравље.

Алергија на храну може да буде узрок појаве копривњаче, али веома често она се манифестује и као синдром оралне алергије.

– Код овог синдрома због укрштене реакције са поленима при конзумирању свежег воћа и поврћа код пацијената са симптомима алергијског ринитиса долази до појаве непријатности у виду пецкања, осећаја жарење, свраба, повремено минималног отока у устима и ждрелу – каже наш саговорник. – На које ће воће и поврће реаговати зависи од чињенице на које су полене сензибилисани. Примера ради они који су осетљиви на полен брезе реагују алергијски и на јабуку. И заштита и ризик