Почетна » Супружници за Гиниса
Занимљивости Вести из света

Супружници за Гиниса

Масао Матсумото (108) и његова супруга Мијако (100) су службено, по подацима Гинисове књиге рекорда, најстарији супружници на свету.

Јапан је познат по великом броју стогодишњака, а недавно је у тој земљи постављен још један рекорд, овај пут супружника који заједно имају 208 година и 80 година брака! Стогодишња Мијако тврди да је за то заслужна она, односно њено стрпљење. Масао Матсумото (108) и његова супруга Мијако (100) су и службено, по подацима Гинисове књиге рекорда, најстарији супружници на свету. Венчали су се 1937. године.
„Јако ми је драго. Тај брак је заправо потрајао захваљујући мом стрпљењу“, каже уз смех Мијако, позирајући у дому пензионера са супругом и осталим члановима бројне породице испред уоквиреног сертификата о броју година брака.

Брачни пар Матсумото није никада успео да реализује церемонију венчања с обзиром на то да се Јапан у то доба спремао за рат, а Масао је послат у војску. Међутим, то их није спречило да стекну велику породицу – имају 25 унучади, а најмлађе је рођено пре месец дана.

„Ушли су у задње поглавље својих живота. Почаствовани су што су добили ову потврду. Желим им да наставе да живе спокојно“, рекла је њихова кћи Хироми.
Јапанци су познати по најдужем животном вијеку у свету. Јапанско министарство здравства објавило је податак по ком су по дужини животног века становници те земље на другом месту с просечно навршене 82 године живота, одмах након становника Хонгконга.