Почетна » Све благодети РУКОЛЕ: Поврће које подмлађује
Здравље Вести

Све благодети РУКОЛЕ: Поврће које подмлађује

Фото: Пекслес

Рукола је поприлично специфичног, мало биберастог укуса, са листовима који подсећају на лишће храста, веома је здрава и може се лако узгајати у кући.

Садржи осам пута више калцијума од познате ајзберг салате, а богата је и витамином К, који је веома важан за добру апсорпцију калцијума у кости и зубе. На пијацама се може наћи од маја до октобра, а најбоље је да се искористи свежа, одмах после набавке Инспирисана Сардинијом, италијанским острвом на коме живе неки од најдуговечнијих људи на планети, салата са руколом припремљена по овом рецепту прави је пакет енергије и здравља.

Припрема:

4 шоље руколе, 2 парадајза, 120 грама сецкане сардине (усољене или из конзерве), мало соли (уколико сардина није усољена), кашика маслиновог уља, 2 кашике лимуновог сока. По жељи, салату можете обогатити авокадом и листовима детелине.

Све састојке опрати, помешати, зачинити и – уживати у укусу пуном здравља. ЛЕК Стручњаци истичу да рукола има бројна лековита својства: чува срце, смањује ризик од многих болести и садржи материје које имају антиканцерогена својства. Сматра се природним антибиотиком, регулише варење, користи се за лечење чира, остеопорозе, хроничног затвора, прехладе и кашља. Чисти крв, поспешује лечење болести јетре и смањује ризик од рака плућа, простате, дојке и панкреаса. Најбоља је кад се у салати конзумира пресна, односно у свежем стању, мада задржава лековита својства и при кувању. Рукола ће вам, такође, помоћи да се одбраните од старења мозга и опадања когнитивних способности јер поседује велике количине витамина Б, посебно фолата. Добри познаваоци тврде да поседује афродизијачка својства.

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ

Рукола је изузетно једноставна за узгајање, не морате ни да је садите јер се самооплођава. Због ароматичног укуса ни штеточине неће на њу. А њено семе можете користити у исхрани уместо бибера.